Królik z czosnkiem i majerankiem

Królik z czosnkiem i majerankiem

Królik w śmietanie z czosnkiem to przepis, który zaspokoi smak najbardziej wymagających kulinarnych smakoszy. Ta staropolska potrawa, charakteryzująca się bogactwem smaków i aromatów, to esencja polskich tradycji kulinarnej. Mięso królika jest niezwykle delikatne i soczyste, a sos na bazie śmietany z czosnkiem i majerankiem, dodaje dania niepowtarzalnego charakteru. Królik w śmietanie z czosnkiem to danie, które będzie idealne na specjalne okazje, jak również na codzienny obiad. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym wyjątkowym przepisem.

Składniki:

  • Tuszka królika
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego majeranku lub pęczek świeżego
  • 3-4 łyżki masła (do obsmażenia królika)
  • Około ½ szklanki wody
  • Sól, pieprz, oliwa

Królik z czosnkiem i majerankiem – jak zrobić?

  1. Tuszkę dzielimy na porcję, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, oliwą i posypujemy solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Zamarynowanego królika obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażony królik przekładamy do szybkowaru. Patelnię zalewamy wodą, przelewamy do naczynia z królikiem. Dusimy około 30-45 min. (w zależności od wielkości królika).

Słowa kluczowe: królik w śmietanie z czosnkiem

Królik z czosnkiem i majerankiem – dodatkowe informacje

Tak przygotowanego królika możemy również udusić w zwykłym garnku wydłużając czas duszenia lub upiec w naczyniu żaroodpornym w 170 stopniach około 45 min.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w sosie śmietanowym
Następny przepis: Kromki w jajku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode