Królik z czosnkiem i majerankiem
Królik w śmietanie z czosnkiem to przepis, który zaspokoi smak najbardziej wymagających kulinarnych smakoszy. Ta staropolska potrawa, charakteryzująca się bogactwem smaków i aromatów, to esencja polskich tradycji kulinarnej. Mięso królika jest niezwykle delikatne i soczyste, a sos na bazie śmietany z czosnkiem i majerankiem, dodaje dania niepowtarzalnego charakteru. Królik w śmietanie z czosnkiem to danie, które będzie idealne na specjalne okazje, jak również na codzienny obiad. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym wyjątkowym przepisem.
admin
Składniki:
- Tuszka królika
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka suszonego majeranku lub pęczek świeżego
- 3-4 łyżki masła (do obsmażenia królika)
- Około ½ szklanki wody
- Sól, pieprz, oliwa
Królik z czosnkiem i majerankiem – jak zrobić?
- Tuszkę dzielimy na porcję, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, oliwą i posypujemy solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Zamarynowanego królika obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażony królik przekładamy do szybkowaru. Patelnię zalewamy wodą, przelewamy do naczynia z królikiem. Dusimy około 30-45 min. (w zależności od wielkości królika).
Słowa kluczowe: królik w śmietanie z czosnkiem
Królik z czosnkiem i majerankiem – dodatkowe informacje
Tak przygotowanego królika możemy również udusić w zwykłym garnku wydłużając czas duszenia lub upiec w naczyniu żaroodpornym w 170 stopniach około 45 min.