Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.

Czy kiedykolwiek myślałeś o połączeniu szpinaku i sera żółtego w jednym przepisie? Dziś polecamy przepis na krokiety ze szpinakiem i serem żółtym. To doskonała propozycja na obiad czy kolację, a także świetna opcja na imprezy. Krokiety z nadzieniem ze szpinaku i sera charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Szpinak dostarcza mnóstwo witamin i składników odżywczych, a ser żółty dodaje pikantnego akcentu. Ten przepis na krokiety ze szpinakiem to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają smacznych i zdrowych przepisów na dania główne. Bez wątpienia warto wypróbować!

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 400g mąki
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • sól
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz, maga
  • 300g żółtego sera
  • PANIERKA:
  • bułka tarta
  • sezam

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem – jak zrobić?

  1. Ze składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki na złoty kolor. Odrobinę ciasta zostawiamy na obtaczanie krokietów aby mogła przykleić się panierka.
  2. Szpinak odmrażamy i wrzucamy na patelnię. Gotujemy do odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz magi i kostkę rosołową. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy tarty na dużych oczkach żółty ser i dokładnie mieszamy.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Obtaczamy w pozostawionej części ciasta. Każdy krokiet pokrywamy bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu i smażymy na oleju na złoty kolor.

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi sezamu, może go nie używać. Do farszu można dodać również startą marchewkę i poddusić z szpinakiem, co dodaje dodatkowo inne walory smakowe i kolorystyczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puszysty sernik z wiaderka
Następny przepis: Pychotka orzechowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode