Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu
Przedstawiam tradycyjny przepis na pyszne krokiety z mięsem drobiowym i pieczarkami. Wykorzystujący składniki z rosołu, stanowi doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnej zupy. Kuszą swoim aromatem i unikalnym smakiem. Pomimo, że na pierwszy rzut oka może wydawać się, że przygotowanie ich jest trudne i skomplikowane – nie dajcie się zmylić. To propozycja, która poza wyjątkowym smakiem daje też dużo satysfakcji z własnoręcznego przyrządzania. Wierzcie mi, krokiety z mięsem drobiowym i pieczarkami to danie, które pokochacie od pierwszego kęsa! Idealne na obiad, spotkanie z rodziną, czy jako wypełnienie świątecznego stołu.
admin
Składniki:
- Składniki na 5-6 krokietów:
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
- 1-2 łyżki masła do naleśników
- 200-300 gram pieczarek
- mięso z 1 dużego uda z kurczaka
- 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju
- Panierka:
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz do jajka
Krokiety z mięsem gotowanym i pieczarkami – jak zrobić?
- Z podanych składników smażymy naleśniki. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek i ich podduszenia.
- Mięso z uda kurczaka, kroimy na kawałki nożem a następnie blendujemy na gładką masę ( ja użyłam końcówki blendującej od miksera ) dodajemy do masy przesmażone pieczarki z cebulką. Przyprawiamy do smaku.
- Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy.
- Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni.
Krokiety z mięsem drobiowym i pieczarkami
Krokiety z Pieczarkami i Mięsem z Rosołu – Dodatkowe Informacje
Możemy podać krokiety z mięsem gotowanym i pieczarkami np. z sosem pieczarkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.
Następny przepis: Krokiety z pieczarkami i żółtym serem