Krojone kotlety
Kotlety krojone to danie, które doskonale wpasowuje się zarówno w menu na rodzinny obiad, jak i do spontanicznego grillu w gronie przyjaciół. Proste w przygotowaniu, aromatyczne i soczyste – nie ma w nich nic skomplikowanego, a smak zachwyci. Składniki, które są potrzebne do przygotowania dania, to między innymi mięso mielone, cebula, bułka tarta, jajka oraz przyprawy. Każdy z nich dodaje kotletom wyjątkowego charakteru, tworząc smak, który wciąż zaczaruje Twoje kubki smakowe. Przepis na kotlety krojone to klasyka polskiej kuchni, ciesząca się niesłabnącą popularnością. Grożą one najpyszniejszymi kotletami, jakie kiedykolwiek zjesz.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki vegety
- czosnek (2-3 ząbki, jak kto lubi)
- olej do smażenia
Krojone kotlety – jak zrobić?
- Filety z kurczaka myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem
kuchennym i kroimy
w niedużą kostkę lub cienkie
paseczki. - Czosnek drobniutko siekamy
lub miażdżymy w prasce,
dodajemy niecałą łyżkę vegety,
jeszcze raz mieszamy, dodajemy mięso i ponownie mieszamy.
Na godzinę wkładamy
do lodówki. - Jajka, mąkę i majonez dokładnie
mieszamy z 2 łyżkami
vegety tak, by powstało gładkie
ciasto. - Pokrojone mięso dokładnie
mieszamy z ciastem i łyżką
nakładamy na patelnię z gorącym
olejem, formując zgrabne
kotlety. Smażymy na niewielkim
ogniu, aż się ładnie zrumienią
z obu stron. Podajemy
gorące, od razu po usmażeniu.
Świetnie smakują z ziemniakami
i dowolną sezonową surówką,
ale można je również
podawać z ryżem ugotowanym
na sypko, sałatą z sosem
winegret lub mizerią.
Krojone kotlety – dodatkowe informacje
● Do mięsa można dodać łyżeczkę ostrej musztardy i posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
● Kotleciki można również urozmaicić, dodając do mięsa drobno pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką oraz starty żółty ser.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krewetki z grilla z ryżem
Następny przepis: Krokiety ala mexikana