Krojone kotlety

Krojone kotlety

Kotlety krojone to danie, które doskonale wpasowuje się zarówno w menu na rodzinny obiad, jak i do spontanicznego grillu w gronie przyjaciół. Proste w przygotowaniu, aromatyczne i soczyste – nie ma w nich nic skomplikowanego, a smak zachwyci. Składniki, które są potrzebne do przygotowania dania, to między innymi mięso mielone, cebula, bułka tarta, jajka oraz przyprawy. Każdy z nich dodaje kotletom wyjątkowego charakteru, tworząc smak, który wciąż zaczaruje Twoje kubki smakowe. Przepis na kotlety krojone to klasyka polskiej kuchni, ciesząca się niesłabnącą popularnością. Grożą one najpyszniejszymi kotletami, jakie kiedykolwiek zjesz.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki vegety
  • czosnek (2-3 ząbki, jak kto lubi)
  • olej do smażenia

Krojone kotlety – jak zrobić?

  1. Filety z kurczaka myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym i kroimy
    w niedużą kostkę lub cienkie
    paseczki.
  2. Czosnek drobniutko siekamy
    lub miażdżymy w prasce,
    dodajemy niecałą łyżkę vegety,
    jeszcze raz mieszamy, dodajemy mięso i ponownie mieszamy.
    Na godzinę wkładamy
    do lodówki.
  3. Jajka, mąkę i majonez dokładnie
    mieszamy z 2 łyżkami
    vegety tak, by powstało gładkie
    ciasto.
  4. Pokrojone mięso dokładnie
    mieszamy z ciastem i łyżką
    nakładamy na patelnię z gorącym
    olejem, formując zgrabne
    kotlety. Smażymy na niewielkim
    ogniu, aż się ładnie zrumienią
    z obu stron. Podajemy
    gorące, od razu po usmażeniu.
    Świetnie smakują z ziemniakami
    i dowolną sezonową surówką,
    ale można je również
    podawać z ryżem ugotowanym
    na sypko, sałatą z sosem
    winegret lub mizerią.

Krojone kotlety – dodatkowe informacje

● Do mięsa można dodać łyżeczkę ostrej musztardy i posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
● Kotleciki można również urozmaicić, dodając do mięsa drobno pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką oraz starty żółty ser.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krewetki z grilla z ryżem
Następny przepis: Krokiety ala mexikana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode