Kremowy placek z limonką

Kremowy placek z limonką

Kremowy placek z limonką to przepyszna alternatywa dla typowych, ciężkich deserów. Jego zaletą jest to, że jest zarówno lekki, jak i wyrazisty w smaku, co wynika z obecności limonki. Ciekawy kontrast zapewniony jest dzięki kremowemu środkowi na bazie śmietanki, który doskonale komponuje się z cytrusowym akcentem. Ciasto z limonką to idealne rozwiązanie na lato, gdyż jest orzeźwiające i mało kaloryczne, choć oczywiście będzie również świetne na każdą inną porę roku. To także doskonały sposób na zastosowanie limonek, które dodadzą niepowtarzalnego, egzotycznego charakteru naszemu wypiekowi.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników
  • 10 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (niegotowanego)
  • 100 ml soku z limonki
  • otarta skórka z jednej limonki
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Kremowy placek z limonką – jak zrobić?

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.
  2. Herbatniki zmiksować w blenderze lub umieścić w woreczku foliowym i uderzać wałkiem, aby powstały jak najdrobniejsze okruszki.
  3. Posiekane herbatniki połączyć z masłem.
  4. Masę wyłożyć do formy 22 na 22 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ugnieść masę łyżką. Piec 10 minut, a następnie ostudzić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C.
  6. Żółtka ubijać aż zgęstnieją, dodać mleko i ubijać przez 2-3 minuty.
  7. Dodać sok i skórkę z limonki, połączyć.
  8. Masę wylać na przygotowany spód i piec przez 15 minut. Następnie ostudzić.
  9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  10. Ciasto udekorować śmietaną, skórką z limonki oraz ewentualnie listkami mięty lub melisy.
  11. Schłodzić przez około 2 godziny przed podaniem.

Kremowy placek z limonką – dodatkowe informacje

Zamiast limonki świetnie sprawdza się cytryna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem
Następny przepis: Kremowy sos porowy z rybą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode