Kremowy placek z limonką
Kremowy placek z limonką to przepyszna alternatywa dla typowych, ciężkich deserów. Jego zaletą jest to, że jest zarówno lekki, jak i wyrazisty w smaku, co wynika z obecności limonki. Ciekawy kontrast zapewniony jest dzięki kremowemu środkowi na bazie śmietanki, który doskonale komponuje się z cytrusowym akcentem. Ciasto z limonką to idealne rozwiązanie na lato, gdyż jest orzeźwiające i mało kaloryczne, choć oczywiście będzie również świetne na każdą inną porę roku. To także doskonały sposób na zastosowanie limonek, które dodadzą niepowtarzalnego, egzotycznego charakteru naszemu wypiekowi.
admin
Składniki:
- 2 opakowania herbatników
- 10 dag miękkiego masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (niegotowanego)
- 100 ml soku z limonki
- otarta skórka z jednej limonki
- 150 ml śmietanki 36%
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
Kremowy placek z limonką – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.
- Herbatniki zmiksować w blenderze lub umieścić w woreczku foliowym i uderzać wałkiem, aby powstały jak najdrobniejsze okruszki.
- Posiekane herbatniki połączyć z masłem.
- Masę wyłożyć do formy 22 na 22 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ugnieść masę łyżką. Piec 10 minut, a następnie ostudzić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C.
- Żółtka ubijać aż zgęstnieją, dodać mleko i ubijać przez 2-3 minuty.
- Dodać sok i skórkę z limonki, połączyć.
- Masę wylać na przygotowany spód i piec przez 15 minut. Następnie ostudzić.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Ciasto udekorować śmietaną, skórką z limonki oraz ewentualnie listkami mięty lub melisy.
- Schłodzić przez około 2 godziny przed podaniem.
Kremowy placek z limonką – dodatkowe informacje
Zamiast limonki świetnie sprawdza się cytryna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem
Następny przepis: Kremowy sos porowy z rybą