Kremowa zupa chlebowa
Nasza kremowa zupa chlebowa łączy w sobie to, co najlepsze – prostotę przygotowania, oszczędność i niesamowity smak. Idealna na gorące oraz chłodne dni, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba, który często marnuje się w naszych domach. Wartościowa i sycąca, sprawdzi się zarówno jako główne danie, jak i przystawka przed bardziej sycącym posiłkiem. Przyrządzona z prostych składników, które mamy zazwyczaj pod ręką, będzie smakowała zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych, gęstych zup. Zapraszamy do odkrywania przepisu na kremową zupę chlebową!
admin
Składniki:
- czerstwy chleb na zakwasie – 350 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- boczek – 100 g
- śmietana kremowa – 100 ml
- bulion – 1,5 l
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- majeranek – łyżeczka
- czarny pieprz świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
- sól morska – do smaku
Kremowa zupa chlebowa – jak zrobić?
- W garnku rozgrzać olej, dodać gruby plaster boczku i przez chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i razem wszystko smażyć, aż cebula będzie miękka, ale bez rumienienia jej.
- Boczek wyjąć i odłożyć na bok, włożyć do garnka połamany na mniejsze kawałki suchy chleb /może być mieszany, jasny i ciemny/, wlać bulion i zagotować. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż chleb będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
- Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem. Wlać do zupy śmietanę kremówkę i jeśli to konieczne, to jeszcze raz zupę doprawić do smaku. Smażony boczek pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.
Kremowa zupa chlebowa – dodatkowe informacje
*użyłam różnych rodzajów domowego chleba na zakwasie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kremowa z żółtego sera
Następny przepis: Kremowa zupa z brukselki i kalafiora