Kremowa zupa chlebowa

Kremowa zupa chlebowa

Nasza kremowa zupa chlebowa łączy w sobie to, co najlepsze – prostotę przygotowania, oszczędność i niesamowity smak. Idealna na gorące oraz chłodne dni, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba, który często marnuje się w naszych domach. Wartościowa i sycąca, sprawdzi się zarówno jako główne danie, jak i przystawka przed bardziej sycącym posiłkiem. Przyrządzona z prostych składników, które mamy zazwyczaj pod ręką, będzie smakowała zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych, gęstych zup. Zapraszamy do odkrywania przepisu na kremową zupę chlebową!

Składniki:

  • czerstwy chleb na zakwasie – 350 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • boczek – 100 g
  • śmietana kremowa – 100 ml
  • bulion – 1,5 l
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • majeranek – łyżeczka
  • czarny pieprz świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
  • sól morska – do smaku

Kremowa zupa chlebowa – jak zrobić?

  1. W garnku rozgrzać olej, dodać gruby plaster boczku i przez chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i razem wszystko smażyć, aż cebula będzie miękka, ale bez rumienienia jej.
  2. Boczek wyjąć i odłożyć na bok, włożyć do garnka połamany na mniejsze kawałki suchy chleb /może być mieszany, jasny i ciemny/, wlać bulion i zagotować. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż chleb będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
  3. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem. Wlać do zupy śmietanę kremówkę i jeśli to konieczne, to jeszcze raz zupę doprawić do smaku. Smażony boczek pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.

Kremowa zupa chlebowa – dodatkowe informacje

*użyłam różnych rodzajów domowego chleba na zakwasie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowa z żółtego sera
Następny przepis: Kremowa zupa z brukselki i kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode