Kremowa z żółtego sera

Kremowa z żółtego sera

Uwielbiasz sery? Wypróbuj nasz przepis na kremową zupę z żółtego sera. Jest idealny na zimne dni, kiedy potrzebujesz komfortowego, ciepłego posiłku. Ten przepis łączy w sobie bogactwo smaku żółtego sera z kremową konsystencją, stając się prawdziwą ucztą dla miłośników serów. Zupa serowa z żółtego sera, to propozycja, która równie dobrze sprawdzi się na codzienne obiady, jak i podczas weekendowych kolacji. Prosty skład i niewielki czas przygotowania to dodatkowe atuty tej propozycji. Spróbuj już dzisiaj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje zupa z żółtego sera.

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 700 ml śmietany 20-proc. (lub mleka)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 50 dag żółtego sera
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Kremowa z żółtego sera – jak zrobić?

  1. 1.

    Czosnek obieramy, siekamy i ucieramy z przyprawą uniwersalną. Cebulę obieramy i siekamy. W rondlu roztapiamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek.

  2. 2.

    Mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę i powoli wlewamy bulion. Mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Wlewamy śmietanę i ciągle mieszając, zagotowujemy. Nieco studzimy i miksujemy.

  3. 3.

    Ser ścieramy na tarce, wsypujemy do zupy. Doprawiamy. Podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż ser się rozpuści.

Słowa kluczowe: zupa serowa z żółtego sera, zupa z żółtego sera

Porady – Kremowa z żółtego sera – dodatkowe informacje

Zupę serową z żółtego sera można podawać z grzankami. Kromki chleba kroimy w kostkę, a następnie wkładamy na 2 minuty do mikrofalówki. Po wystygnięciu chleb będzie suchy i otrzymamy smaczne grzanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowa kartoflanka na wędzonce
Następny przepis: Kremowa zupa chlebowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode