Krem z pomidorów i papryki

Krem z pomidorów i papryki

Pięknie pachnący i smakowity krem z pomidorów i papryki, który łączy w sobie aromat dojrzałych pomidorów i delikatną słodycz papryki, to jeden z ulubionych przepisów na ciepłą zupę. Ten podpisany przez Magdę Gessler przepis jest kwintesencją smaku letnich warzyw w jednym garnku. To doskonały wybór na lunch lub kolację, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Krem pomidorowy z papryką od Magdy Gessler to prosty, a zarazem niezwykle efektowny sposób na wykorzystanie pomidorów. Każdy kęs przyniesie Ci prawdziwą rozkosz smaku.

Składniki:

  • 8 świeżych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1.25 litra bulionu
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Szczypta wędzonej papryki

Krem z pomidorów i papryki – jak zrobić?

  1. Pomidory kroimy na ćwiartki i układamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pomidory powinny leżeć skórką ku dołowi.
  2. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości 3-4 cm i kładziemy obok pomidorów. Czosnek w łupinach oraz cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skrapiamy dwoma łyżkami oliwy, delikatnie mieszamy dłońmi, by tłuszcz pokrył warzywa.
  3. Blachę z warzywami na zupę krem z pomidorów i papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Warzywa pieczemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
  4. Bulion podgrzewamy i dodajemy upieczone warzywa. Miksujemy blenderem na gładki krem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Krem z pomidorów i papryki doprawiamy do smaku przyprawami.

Słowa kluczowe: krem pomidorowy magdy gessler, krem z pomidorów gessler, pomidorowa wg magdy gessler, krem z pomidorów magdy gessler, zupa pomidorowa krem magdy gessler, zupa pomidorowa magdy gessler, krem z pomidorów i papryki, zupa krem z pomidorów i papryki

Porady – dodatkowe informacje

Krem z pomidorów i papryki warto podać z domowymi grzankami z wiejskiego chleba i kleksem śmietany. Zupę można udekorować też świeżą bazylią. Jeśli zależy nam na idealnie gładkiej zupie, przed podaniem należy przetrzeć ją przez sito, by pozbyć się skórek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem
Następny przepis: Krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode