Krem brokułowo - serowy

Krem brokułowo – serowy

Krem brokułowo-serowy to danie, które zachwyci różnorodnością smaków i aksamitną konsystencją. Idealne na lekki, pożywny obiad, jak i do spożycia podczas wieczornego relaksu. Dla miłośników brokułów i serów jest to propozycja nie do ominięcia. Niezwykła mieszanka smaku brokułów z delikatnym, ale wyrazistym aromatem sera tworzy wyjątkowy duet, który doskonale wkomponuje się w każdy posiłek. Krem serowo-brokułowy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno smak, jak i wartości odżywcze posiłków. Lastryko świeżych warzyw ze szczyptą serowej nuty to doskonałe rozwiązanie dla każdego smakosza.

Składniki:

  • 350 g brokułów
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • 1 litr wody
  • 2 warzywne kostki rosołowe
  • 150 ml śmietanki 18% do zup
  • sól pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki

Krem brokułowo – serowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. wszystko smażyć ok. 5 minut, po czym dodać podzielone na różyczki brokuły. Smażyć jeszcze ok 3-4 minuty.
  2. 2.
    W garnku zagotować wodę. Dodać kostki rosołowe i przesmażone warzywa. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki. Gotować wszystko ok. 25 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem. Na końcu dodać śmietankę.

Krem brokułowo – serowy – dodatkowe informacje

Tak przygotowaną zupkę polecam podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi płatkami migdałów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kręciołki/spiralki z boczku
Następny przepis: Krem brokułowo - kalafiorowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode