Kręciołki/spiralki z boczku

Kręciołki/spiralki z boczku

Podaruj swoim gościom prawdziwą ucztę grillową z kręciołkami z boczku. Ten nieszablonowy przepis to oryginalna alternatywa dla typowych mięsnych przekąsek na grilla. Wykonane z jakościowego boczku i pieczone do doskonałości, te spiralki zachwycą smakiem i prezentacją. Przygotuj je na tradycyjnym ognisku lub nowoczesnym grillu – efekt końcowy zawsze zachwyca. Bez względu na to, jak je nazywasz: kręciołki, spiralki czy po prostu boczek na patyku – ten przepis jest gwarancją udanego, letniego poczęstunku.

Składniki:

  • 15 plasterków świeżego boczku (cienkich i długich)
  • Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Ponadto:
  • 15 patyczków do szaszłyków

Kręciołki/spiralki z boczku – jak zrobić?

  1. Przygotować marynatę.

    Wszystkie składniki marynaty wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.

    Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą.

    Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków.

    (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.)

    Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*).

    (Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.)

(*) Słowa kluczowe: kręciołki z boczku na grilla, boczek na grilla na patyku, boczek na patyku

Kręciołki/spiralki z boczku – dodatkowe informacje

(*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury 180 stopni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krążki drożdżowe na każdą okazję
Następny przepis: Krem brokułowo - serowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode