Krem brokułowo – serowy
Krem brokułowo-serowy to danie, które zachwyci różnorodnością smaków i aksamitną konsystencją. Idealne na lekki, pożywny obiad, jak i do spożycia podczas wieczornego relaksu. Dla miłośników brokułów i serów jest to propozycja nie do ominięcia. Niezwykła mieszanka smaku brokułów z delikatnym, ale wyrazistym aromatem sera tworzy wyjątkowy duet, który doskonale wkomponuje się w każdy posiłek. Krem serowo-brokułowy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno smak, jak i wartości odżywcze posiłków. Lastryko świeżych warzyw ze szczyptą serowej nuty to doskonałe rozwiązanie dla każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 350 g brokułów
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 150 g śmietankowego serka topionego
- 1 litr wody
- 2 warzywne kostki rosołowe
- 150 ml śmietanki 18% do zup
- sól pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
Krem brokułowo – serowy – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. wszystko smażyć ok. 5 minut, po czym dodać podzielone na różyczki brokuły. Smażyć jeszcze ok 3-4 minuty. -
2.
W garnku zagotować wodę. Dodać kostki rosołowe i przesmażone warzywa. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki. Gotować wszystko ok. 25 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem. Na końcu dodać śmietankę.
Krem brokułowo – serowy – dodatkowe informacje
Tak przygotowaną zupkę polecam podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi płatkami migdałów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kręciołki/spiralki z boczku
Następny przepis: Krem brokułowo - kalafiorowy