Krem brokułowo – kalafiorowy
Zupa krem brokułowo – kalafiorowa to pyszna i zdrowa propozycja na obiad lub kolację. Te dwa popularne warzywa, połączone ze sobą, tworzą niezwykle kremową i aromatyczną zupę, która zadowoli każde podniebienie. Krem kalafiorowo brokułowy to doskonałe danie wegańskie, które dodatkowo dostarcza nam mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogate w błonnik, witaminy i minerały, a do tego ma niewiele kalorii. Przepis na ten pyszny krem brokułowo – kalafiorowy jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników, a przy tym możemy do niego dorzucić ulubione dodatki, by uczynić go jeszcze bardziej sycącym!
admin
Składniki:
- 1 brokuł
- 1/2 kalafiora
- zielona część pora
- 1 mała cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Krem brokułowo – kalafiorowy – jak zrobić?
- Por i cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy wszystko przez około 3 minuty. Następnie dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz kalafior i smażymy jeszcze przez chwilę. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez około 15 – 20 minut (do miękkości). Na koniec zupę miksujemy na gładki krem oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Życzę smacznego! 🙂
Krem brokułowo – kalafiorowy – dodatkowe informacje
Zupa pysznie smakuje z delikatnymi talarkami koziego sera oraz ziarnami sezamu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem brokułowo - serowy
Następny przepis: Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów