Krążki drożdżowe na każdą okazję
Krążki drożdżowe na każdą okazję to przepis, który pozwoli Ci na przyrządzenie smakowitego deseru lub przekąski dla rodziny i przyjaciół, niezależnie od okazji. Wyróżniający się swoim delikatnym, gąbczastym wnętrzem i charakterystycznym smakiem, są one nieodzownym elementem wspólnie spędzonych chwil. Przygotowanie ich jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a zastosowanie drożdży gwarantuje, że będą one lekkie i puszyste. W zależności od preferencji, krążki mogą być podane samodzielnie, posypane cukrem pudrem, bądź udekorowane dodatkami wedle uznania. W kuchni zagości nie tylko smak, ale i prawdziwe cukiernicze arcydzieło!
admin
Składniki:
- 4 dag świeżych drożdży
- ½ kg mąki tortowej wrocławskiej
- 4 żółtka
- Szczypta soli
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 6 płaskich łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 dag masła
- Cukier puder do posypania
- 3 kostki smalcu
- 1 łyżka spirytusu
Krążki drożdżowe na każdą okazję – jak zrobić?
- Wykonanie: drożdże pokruszyć, zalać 2 łyżkami ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki, oprócz masła, wyrobić elastyczne ciasto, dodać jeszcze spirytus, wyrobić do wchłonięcia. Masło rozpuścić, dodać lekko przestudzone do ciasta i wyrabiać tak długo aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę, podsypaną delikatnie mąką, rozwałkować na placek o grubości 1 cm wykrawać okrągłe krążki lub o kształcie gwiazdki(u mnie pół na pół), środki wyciąć małą foremką w kształcie gwiazdki. Ułożyć w ciepłym miejscu na ściereczce w pewnych odstępach, by krążki podrosły. Smalec przełożyć na głęboką patelnię, podgrzać do temp. pieczenia. Najlepiej sprawdzić wrzucając malutki kawałek ciasta, jeśli wypłynie i będzie się smażył, wkładać krążki porcjami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik celem osączenia ciasta z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone krążki posypać grubo cukrem pudrem.
Krążki drożdżowe – dodatkowe informacje
1. Ciastka można też polukrować.