Krakowskie obwarzanki z makiem

Krakowskie obwarzanki z makiem

Krakowski obwarzanek z makiem to absolutny klasyk polskiej kuchni i ulubiona przekąska wielu mieszkańców Małopolski. Kuszący wygląd i charakterystyczny smak, to efekt doskonale dobranych składników i specjalnej metody przygotowania. Tradycyjne, krakowskie obwarzanki z makiem są ulubieńcem nie tylko tutejszych mieszkańców, ale przyciągają również turystów z całego świata. Te kruche, lekko słone przekąski pokryte są chrupiącymi nasionami maku, które dodają im niepowtarzalnego smaku. Krążkowy kształt obwarzanków sprawia, że idealnie nadają się do jedzenia na spacerze lub jako dodatek do zupy. Ta popularna wypieka nie jest skomplikowana do przygotowania, a jej recepturą podzielimy się w naszym przepisie na obwarzanki z makiem.

Składniki:

  • 400g mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • mak do posypania
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Krakowskie obwarzanki z makiem – jak zrobić?

  1. Drożdże pokruszyć z cukrem, dodać odrobinę letniego mleka i odstawić na 15 min. Po tym czasie wszystkie składniki wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić by podwoiło swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kółka foremką o średnicy około 10 cm, w środku wyciąć dziurkę kieliszkiem. Odstawić na około 15 minut, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami maku. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec na złoty kolor przez około 20-30 minut.

Krakowskie obwarzanki z makiem – dodatkowe informacje

Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRAJANKA CZEKOLADOWA BABUNI
Następny przepis: Krążki cebulowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode