Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe to apetyczna przekąska, idealna na imprezowe wieczory czy weekendowy relaks przed telewizorem. Sa to kuszące kawałki cebuli, otulone chrupiącą, złocistą panierką. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają doskonałemu połączeniu słodyczy cebuli i pikantnego cieście. Niezwykle popularne w Amerykańskiej kuchni, powoli zdobywają także serca Polaków. Przygotowanie takich krążków cebulowych wcale nie jest trudne i nie wymaga specjalistycznego sprzętu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników smażonych przekąsek. Czy jesteś ciekawy jak zrobić krążki cebulowe w cieście? Oto prosta, acz wyjątkowo smakowita propozycja przepisu.

Składniki:

  • Krążki cebulowe – przepis:
  • 3 średnie/duże cebule
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • miseczka bułki tartej
  • 1/2 l oleju do smażenia

Krążki cebulowe – jak zrobić?

  1. Krążki cebulowe – prosty przepis:
    Na początek cebulę obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm. Następnie plastry rozdzielamy, tworząc krążki cebulowe. Potem mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Każdy krążek obtaczamy w tej mieszance i odkładamy na bok. Do pozostałej mieszanki mąki pszennej dodajemy jajko i mleko.
  2. Mieszamy, aż powstanie dość gęste ciasto. Każdy krążek zanurzamy w cieście a następnie obsypujemy bułką tartą (krążek powinien być dokładnie obtoczony). Krążki smażymy w gorącym tłuszczu przez ok. 1-2 minuty, aż się zrumienią, a następnie odwracamy i ponownie czekamy aż się zarumienią. Polecam podawać krążki cebulowe z sosem na bazie majonezu, ketchupu i soli oraz zimnym piwem (także bezalkoholowym).

Porady – dodatkowe informacje

Można wzbogacić podstawowy przepis na krążki cebulowe, dodając 3 łyżki startego sera o drobnych oczkach. Smażone talarki cebulowe można przygotować bez jajka, co sprawdzi się dla alergików. W takim przypadku warto przygotować gęstsze ciasto lub użyć namoczonego i zmielonego siemienia lnianego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krakowskie obwarzanki z makiem
Następny przepis: Krążki bezowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode