KRAJANKA CZEKOLADOWA BABUNI
Przed Wami przepis, który przeniesie Was w lata dzieciństwa – Krajanka czekoladowa babuni. Ta nostalgiczna potrawa to prawdziwy skarb, jaki dostaliśmy od naszych babć. Krajanka czekoladowa to proste ciasto, które doskonale smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealne na podwieczorek, do kawy, na specjalne okazje czy po prostu, kiedy potrzebujesz czegoś słodkiego. Kombinacja chrupiącej posypki, puszystego ciasta i intensywnej czekolady tworzy smak, który jest nie do opisania. Krajanka czekoladowa babuni to nie tylko ciasto, to tradycja, wspomnienie i uczta dla podniebienia, które sprawi, że za każdym razem, kiedy będziesz je jeść, poczujesz się jak w domu.
admin
Składniki:
- ciasto: 25 dag masła, 2 szklanki cukru, 3 płaskie łyżki kakao, 4 jaja, 2,5 szklanki mąki tortowej, szklanka zsiadłego mleka lub śmietany 18%, łyżeczka sody oczyszczonej
- krem: gotowy z paczki czekoladowy albo waniliowy
- polewa: 1/3 kostki masła, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki wody
- posypka kolorowa
Krajanka czekoladowa babuni – jak zrobić?
- Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jaja i żsiadłe mleko lub śmietanę. Dopowstałej masy przesiewamy kakao, mąkę i sodę. Blachę wykłądamy papierem i pieczemy ciasto przez 30-40 min 170 st C
- Krem: zrobiony wg przepisu na opakowaniu
- Polewa: masło roztapiamy, dodajemy resztę skłądników i gotujemy do jedolitej masy
- Upieczony i wystygnięty placek przekrajamy na pół. Smarujemy masą. Na wierzch polewamy polewą i posypujemy kolorową posypką
porady – dodatkowe informacje
Na wierzch zamiast posypki można posypać kokos, orzechy, migdały itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krajanka orzechowa
Następny przepis: Krakowskie obwarzanki z makiem