Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pyszne i sycące danie, które nigdy nie wyjdzie z mody. Znane również jako krokiety ziemniaczane, te kuszące kotleciki z kartofli są nie tylko smaczne, ale także proste do przygotowania. Istota tego przepisu tkwi w delikatnym i aromatycznym sosie pieczarkowym, który doskonale komponuje się z lekko chrupiącymi kotletami. Polecane dla miłośników klasycznych, domowych smaków, jak i tych, którzy szukają nowych inspiracji w swojej kuchni. Sprawdź, jak się robi te kotlety ziemniaczane i przekonaj się, że sos pieczarkowy to idealna okrasa do tego dnia.
admin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta
- Sos pieczarkowy:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- szklanka wody
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- natka pietruszki
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym – jak zrobić?
- Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
- Pieczarki kroimy w paski, cebulę w pióra, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na oleju do miękkości. Dolewamy szklankę wody i gotujemy około 10 minut, po czym zmniejszamy gaz i wlewamy śmietanę. Chwilę gotujemy aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną. Sos w razie potrzeby możemy zagęścić mąką.
Porady – dodatkowe informacje
Do ziemniaków można dodać ser żółty, podpieczoną cebulę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Następny przepis: Kotlety ziemniaczano- brokułowe