Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Zapraszamy na aromatyczne i wykwintne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. To przepis na niezwykle sycące i smaczne danie, które będzie świetnym urozmaiceniem Twojego codziennego jadłospisu. Te kruche kotlety doskonale łączą w sobie smak pieczonych ziemniaków z lekko pikantnymi, podpieczonymi pieczarkami. Jest to danie nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie do przygotowania, które na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Z kotletami ziemniaczanymi z pieczarkami nigdy się nie zawiedziesz! To uniwersalne danie, które umili każde familijne spotkanie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- szklanka mąki (+ mąka do podsypania)
- sól
- gałka muszkatołowa
- Farsz:
- 30 dekagramów pieczarek
- spora cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- Dodatkowo:
- bułka tarta do panierki
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw szczyptą soli oraz gałki, zagnieć cisto.
-
2.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, podduś na wolnym ogniu na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, razem podsmaż, odparuj płyn, przestudź. Dopraw solą i pieprzem.
-
3.
Ciasto ziemniaczane podziel na 8 dużych lub 12 małych części, lekko spłaszcz, nadziej farszem. Zlep kotleciki, obtocz je w bułce tartej, usmaż na rumiano na oleju.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – dodatkowe informacje
Takie kotleciki podaje z sosem pieczarkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym