Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Zapraszamy na aromatyczne i wykwintne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. To przepis na niezwykle sycące i smaczne danie, które będzie świetnym urozmaiceniem Twojego codziennego jadłospisu. Te kruche kotlety doskonale łączą w sobie smak pieczonych ziemniaków z lekko pikantnymi, podpieczonymi pieczarkami. Jest to danie nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie do przygotowania, które na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Idealnie sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Z kotletami ziemniaczanymi z pieczarkami nigdy się nie zawiedziesz! To uniwersalne danie, które umili każde familijne spotkanie.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • szklanka mąki (+ mąka do podsypania)
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • Farsz:
  • 30 dekagramów pieczarek
  • spora cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierki
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw szczyptą soli oraz gałki, zagnieć cisto.

  2. 2.

    Cebulę obierz, drobno posiekaj, podduś na wolnym ogniu na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, razem podsmaż, odparuj płyn, przestudź. Dopraw solą i pieprzem.

  3. 3.

    Ciasto ziemniaczane podziel na 8 dużych lub 12 małych części, lekko spłaszcz, nadziej farszem. Zlep kotleciki, obtocz je w bułce tartej, usmaż na rumiano na oleju.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – dodatkowe informacje

Takie kotleciki podaje z sosem pieczarkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode