Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera to niebanalna wersja tradycyjnej potrawy, która być może na stałe zagości u Was na stole. Pomimo tego, że ziemniaki są skromnym składnikiem, tutaj niezwykle efektownie występują w roli głównej. Ich delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, okruchy idealnie komponują się z soczystym farszem z pieczarek i sera. Taki duet smaków sprawia, że potrawa ta jest nie tylko sycąca i aromatyczna, ale przede wszystkim smakowita. Jest to doskonały pomysł na drugie danie lub ciepłą przekąskę, który chętnie wykorzystacie podczas rodzinnych spotkań czy imprez.

Składniki:

  • Składniki na 10 porcji:
  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 3 łyżki mąki
  • Sól, pieprz do smaku
  • ½ kg pieczarek
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Panierka:
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 2 łyżki czubate bułki tartej

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera – jak zrobić?

  1. Wykonanie: ugotowane, przestudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać stopione masło, żółtka, sól, pieprz do smaku, mąkę. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto ziemniaczane podzielić na 10 części. Każdą część spłaszczyć. Ułożyć po łyżce pieczarek, kawałek sera. Zawinąć w ciasto, uformować kotlety.
  4. Składniki panierki wymieszać, obtoczyć w panierce kotlety, usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
  5. Z pozostałych pieczarek wykonać sos. Kotlety gorące podawać z sosem pieczarkowym.

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera to doskonała propozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i sera, zachwycą kwestią smaku każdego kto je spróbuje. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zachwyci twoich gości!

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera – dodatkowe informacje

1. Do ciasta ziemniaczanego można dodać gałki muszkatołowej w celu nadania dodatkowego smaku.

2. Panierka do kotletów ziemniaczanych może być wykonana tylko z bułki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOTLETY Z PRAWDZIWKAMI (SCALOPPINE AI FUNGHI PORCINI)
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode