Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera to niebanalna wersja tradycyjnej potrawy, która być może na stałe zagości u Was na stole. Pomimo tego, że ziemniaki są skromnym składnikiem, tutaj niezwykle efektownie występują w roli głównej. Ich delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, okruchy idealnie komponują się z soczystym farszem z pieczarek i sera. Taki duet smaków sprawia, że potrawa ta jest nie tylko sycąca i aromatyczna, ale przede wszystkim smakowita. Jest to doskonały pomysł na drugie danie lub ciepłą przekąskę, który chętnie wykorzystacie podczas rodzinnych spotkań czy imprez.
admin
Składniki:
- Składniki na 10 porcji:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 łyżka stopionego masła
- 3 łyżki mąki
- Sól, pieprz do smaku
- ½ kg pieczarek
- 5 plasterków żółtego sera
- 1 cebula
- Olej do smażenia
- Panierka:
- 2 łyżki czubate mąki
- 2 łyżki czubate bułki tartej
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera – jak zrobić?
- Wykonanie: ugotowane, przestudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać stopione masło, żółtka, sól, pieprz do smaku, mąkę. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto ziemniaczane podzielić na 10 części. Każdą część spłaszczyć. Ułożyć po łyżce pieczarek, kawałek sera. Zawinąć w ciasto, uformować kotlety.
- Składniki panierki wymieszać, obtoczyć w panierce kotlety, usmażyć na złoty kolor z każdej strony.
- Z pozostałych pieczarek wykonać sos. Kotlety gorące podawać z sosem pieczarkowym.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera to doskonała propozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i sera, zachwycą kwestią smaku każdego kto je spróbuje. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zachwyci twoich gości!
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarek i sera – dodatkowe informacje
1. Do ciasta ziemniaczanego można dodać gałki muszkatołowej w celu nadania dodatkowego smaku.
2. Panierka do kotletów ziemniaczanych może być wykonana tylko z bułki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KOTLETY Z PRAWDZIWKAMI (SCALOPPINE AI FUNGHI PORCINI)
Następny przepis: Kotlety ziemniaczane z pieczarkami