Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce
Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce to doskonały pomysł na smakowity i sycący posiłek. Każdy kotlet drobiowy panierowany jest nie raz, ale dwa razy, co sprawia, że panierka jest niezwykle chrupiąca, a mięso soczyste i delikatne. Zastosowanie podwójnej warstwy panierki doda waszym kotletom wyjątkowego charakteru i smaku. Dzięki temu przepisowi odkryjecie zupełnie nową stronę klasycznych kotletów z kurczaka. Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce to propozycja, która z pewnością przyjemnie zaskoczy niejednego miłośnika kuchni. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól i pieprz
- ulubiona przyprawa do drobiu
- mąka pszenna
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety z piersi kurczaka w podwójnej panierce – jak zrobić?
- Filety kurczaka umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół.
- Każdą z połówek przykryć folią spożywczą lub woreczkiem śniadaniowym i rozbić tłuczkiem.
- Zdjąć folię i przyprawić solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.
- Panierować w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
- Układać na płaskim talerzu i przykryć głębokim, żeby były miękkie i soczyste, aż ugotują się ziemniaki.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kotlety z Piersi Kurczaka w Podwójnej Panierce – dodatkowe informacje
Żeby kotlety panierowane z kurczaka były soczyste tuż przed podaniem, zaraz po usmażeniu dobrze jest je przykryć drugim talerzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z patisona
Następny przepis: Kotlety z piersi z kurczaka w cieście