Kotlety z opieniek
Kotlety z opieniek to prawdziwy rarytas dla smakoszy, którzy uwielbiają odkrywać nowe kulinaria. Wykorzystanie w przepisie opieniek, popularnych grzybów jesiennych, daje niecodzienny twist tradycyjnym kotletom mielonym. Ta nietypowa kompozycja smakowa sprawia, że to danie idealnie wpisuje się w jesienną aurę, pełną ciepłych barw i aromatów. Przygotowanie kotletów z opieniek jest też doskonałym sposobem na wykorzystanie grzybów, które nie przypadły do gustu w formie klasycznych, sosowych daniach. Zapraszamy do odkrywania nowych smaków i cieszenia się tym, co najlepsze w jesiennej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kg opieniek
- cebula
- 2 jajka
- 20 dag bułki tartej
- 20 dag ziemniaków
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- majeranek
Kotlety z opieniek – jak zrobić?
- Grzyby oczyszczamy, gotujemy, studzimy i mielimy. Cebulę ścieramy na tarce. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i też mielimy.
- Do opieniek dodajemy połowę bułki tartej, jajka, ziemniaki, cebulę i przyprawy. Starannie mieszamy. Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Kotlety z opieniek – dodatkowe informacje
Podajemy z ziemniakami i surówką. Do kotletów można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.