Kotlety z kaszy jęczmiennej
Podbij swoją kulinarną rutynę tym zdrowym i satysfakcjonującym daniem – kotletami z kaszy jęczmiennej. Są one doskonałe na obiad, lunch, czy nawet na karnawałowy stół. Dodatek kaszy jęczmiennej nadaje kotletom niepowtarzalny, orzechowy smak i teksturę, który można wzmocnić za pomocą ulubionych ziół i aromatycznych przypraw. To prosty, a zarazem fascynujący sposób na wykorzystanie jednego z najzdrowszych zbóż, bogatych w błonnik i witaminy z grupy B. Tego rodzaju kotlety z kaszy to doskonała propozycja dla wegetarian, jak i osób poszukujących alternatyw dla mięsa.
admin
Składniki:
- 3 torebki kaszy jęczmiennej
- duża cebula
- czosnek, w zależności od upodobania
- wczorajsza bułka
- jajko
- natka pietruszki
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- olej lub margaryna do smażenia
Kotlety z kaszy jęczmiennej – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy i odstawiamy, żeby wystygła. Najlepiej wyciągnięta z torebek.
- Namaczamy bułkę, jak na kotlety mielone. Kroimy drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Odciskamy bułkę i rozdrabniamy, dodajemy do kaszy. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na małym ogniu z obu stron na brązowy kolor.
Kotlety z kaszy jęczmiennej – dodatkowe informacje
Cebulę można zastąpić porem, potrawa będzie delikatniejsza. Smaczniejsze są mniejsze kotleciki, wielkości moreli. Można podawać z ulubionym sosem i surówką, np. z czerwonej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem
Następny przepis: Kotlety z kuskusa z pieczarkami i smażoną cebula