KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I TWAROGU
Oto nietypowy przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, które zaskakują swoim smakiem i originalnym połączeniem składników. Wykorzystanie kaszy gryczanej jako głównego składnika, dodaje kotletom 'ziemistego’ smaku, a twaróg wprowadza do nich delikatną miękkość. To rozwiązanie dla osób, które chcą zaskoczyć swoje podniebienie nowymi smakami oraz wprowadzić do diety zdrowe produkty pełne błonnika i białka. Idealne dla wegetarian jako zamiennik tradycyjnych kotletów mięsnych, sprawdzą się też doskonale na przyjęcia i rodzinne obiady. Użyte w przepisie kulki z kaszy gryczanej, to nie tylko zdrowa, ale i efektowna forma podania potrawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g ugotowanej i wystudzonej kaszy gryczanej pełnego ziarna
- 200 g sera twarogowego
- 1/2 cebuli pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę
- 2 średnie ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- otrzeby żytnie do panierki
- olej z oliwek do smażenia kotletów
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu – jak zrobić?
- Zmieszaj wszystkie 7 pierwszych składników w miseczce, dokładnie wymieszaj.
- Pokrój mieszankę na 8 części.
- Nabierz każdą część łyżką i formuj kulki, lekko spłaszczając je w owalne kotleciki.
- Oprusz kotleciki z obydwu stron w otrębach.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem, kładź kotleciki i smaż na obydwie strony, aż staną się złote i chrupiące.
Sposób przygotowania:
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I TWAROGU – dodatkowe informacje
Z tej porcji wychodzi 8 zgrabnych kotlecików. Proponuję nie robić większych, gdyż takowe malej lepiej się trzymają siebie i łatwiej je obracać na patelni. Podawać jako dodatek z ulubionym mięsem lub rybą i surówką. Ja akurat podałam je z surówką ze świeżej kapusty z marchewką. Gorąco polecam, są pyszne!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smaczna sałatka do obiadu lub na zimną płytę.
Następny przepis: Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle