Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To doskonały pomysł na różnorodne i pożywne danie, które ucieszy nie tylko wegetarian i wegan, ale także miłośników kapusty. Dużą zaletą jest to, iż można je przygotować na kilka różnych sposobów, co pozwala na dostosowanie do własnych preferencji smakowych. Składniki na te kotlety są łatwo dostępne i nie wymagają dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Kotlety z kapusty to także ciekawa propozycja na danie obiadowe czy kolację. Oryginalność przepisu oraz prostota wykonania sprawia, że stają się one idealną propozycją na każdą okazję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- masło lub olej do smażenia
Kotlety z kapusty – jak zrobić?
- Kapustę drobno pokroić i ugotować do miękkości,odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.Wystudzić.
- Do wystudzonej kapusty wbić jajko,dodać koperek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
- Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron.Upieczone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kapusty – dodatkowe informacje
Z porcji wyszło mi 10 kotletów. Jeżeli masa wyjdzie nam zbyt rzadka, możemy dosypać trochę bułki tartej i włożyć na chwilę do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z kaszanki
Następny przepis: Kotlety z kapusty włoskiej wg Siostry Anastazji