Kotlety z kalafiora
Chcesz spróbować czegoś nowego i zdrowszego? Kotlety z kalafiora to idealny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Są nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne i pełne błonnika. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych, szczególnie dla wegetarian. Kalafiora możemy użyć jako głównego składnika kotletów, które wyjdą delikatne i kruche w środku, a chrupiące na zewnątrz. Zastanawiasz się z czym takie kotlety z kalafiora podawać? Pasują idealnie ze świeżymi warzywami, ziemniakami, ryżem czy też sałatką. Teraz kotlety z kalafiora mogą stać się częstym gościem na twoim stole.
admin
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4-5 łyżek kaszy manny
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 szczypty chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki startego sera cheddar
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej kokosowy (do smażenia)
Kotlety z kalafiora – jak zrobić?
- Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Ugotować na parze, aż będzie miękki, ale nie przegotowany. Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju kokosowym, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać. Do kalafiora dodać jajko, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz natkę pietruszki i ser. Dosypać kaszę mannę i wymieszać. Masę wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby stężała. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Podawać na ciepło.
Słowa kluczowe: kotlety z kalafiora z czym podawać, kotlety z kalafiora przepisy, kotlety kalafiorowe, kotlet kalafiorowy, kotleciki z kalafiora przepisy
Porady – dodatkowe informacje
Kotlety z kalafiora najlepiej ugotować na parze, dzięki czemu nie będą „wodniste”, a smak kotletów będzie lepszy. Kaszy manny należy dodać tyle, aby można było formować kotlety, dlatego warto schłodzić masę w lodówce, aby kasza pęczniejąc związała wszystkie składniki. Cheddar można zastąpić innym ulubionym, pikantnym serem, na przykład grana padano lub parmezanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z cieciorki
Następny przepis: kotlety z jajek i sera żółtego