Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Chcesz spróbować czegoś nowego i zdrowszego? Kotlety z kalafiora to idealny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Są nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne i pełne błonnika. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych, szczególnie dla wegetarian. Kalafiora możemy użyć jako głównego składnika kotletów, które wyjdą delikatne i kruche w środku, a chrupiące na zewnątrz. Zastanawiasz się z czym takie kotlety z kalafiora podawać? Pasują idealnie ze świeżymi warzywami, ziemniakami, ryżem czy też sałatką. Teraz kotlety z kalafiora mogą stać się częstym gościem na twoim stole.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 szczypty chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej (do panierowania)
  • olej kokosowy (do smażenia)

Kotlety z kalafiora – jak zrobić?

  1. Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Ugotować na parze, aż będzie miękki, ale nie przegotowany. Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju kokosowym, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać. Do kalafiora dodać jajko, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz natkę pietruszki i ser. Dosypać kaszę mannę i wymieszać. Masę wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby stężała. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Podawać na ciepło.

Słowa kluczowe: kotlety z kalafiora z czym podawać, kotlety z kalafiora przepisy, kotlety kalafiorowe, kotlet kalafiorowy, kotleciki z kalafiora przepisy

Porady – dodatkowe informacje

Kotlety z kalafiora najlepiej ugotować na parze, dzięki czemu nie będą „wodniste”, a smak kotletów będzie lepszy. Kaszy manny należy dodać tyle, aby można było formować kotlety, dlatego warto schłodzić masę w lodówce, aby kasza pęczniejąc związała wszystkie składniki. Cheddar można zastąpić innym ulubionym, pikantnym serem, na przykład grana padano lub parmezanem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z cieciorki
Następny przepis: kotlety z jajek i sera żółtego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode