kotlety z jajek i sera żółtego

kotlety z jajek i sera żółtego

Kotlety z jajek i sera żółtego to niezwykle łatwy i pyszny sposób na wykorzystanie podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. To świetne danie na szybki obiad lub kolację. Połączenie delikatnego smaku jaj z aromatem stopionego sera żółtego tworzy harmonijną kompozycję, która zadowoli nie tylko miłośników kuchni domowej, ale i tych, którzy szukają nowych smaków. Kotlety jajeczne z serem to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom. Sprawdź, jak prosto i szybko możesz stworzyć pyszne i sycące danie, które zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek na twardo (wielkość M)
  • 2 surowe jaja (M)
  • 200 gramów drobno startego żółtego sera (użyłam edamskiego)
  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 – 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki
  • dodatkowo:
  • około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania

Kotlety z jajek i sera żółtego – jak zrobić?

  1. Jaja i szczypiorek posiekać, wsypać do miski wraz z serem żółtym.
  2. Dodać przyprawy, 2 surowe jaja i tartą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w pozostałej tartej bułce.
  3. Smażyć na złoto (pod przykryciem) na niewielkim ogniu z obu stron. Podawać z ulubioną surówką lub sałatką.

kotlety z jajek i sera żółtego – dodatkowe informacje

Składniki na 8 – 9 sztuk. Do masy mięsnej można dodać 1 kopiastą łyżkę majonezu lub 1 płaską musztardy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z kalafiora
Następny przepis: KOTLETY Z KABACZKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode