Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki

Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki

Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek, pełen warsztatowych składników. Ta roślinna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych, nietuzinkowo łączy smak łagodnie ugotowanego ryżu z odrobiną botwinki, dodając do naszej diety cenne witaminy i minerały. To danie stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale jest również niskokaloryczne i nisko tłuszczowe, dzięki czemu idealnie wpasowuje się w dietę osób dbających o linię. Kotlety z ryżu wegańskie są łatwe do przygotowania oraz mogą być podane na obiad lub kolację, a nawet jako przekąska na imprezę lub piknik.

Składniki:

  • 3-4 botwinki z burakiem
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 1 puszka ugotowanej fasoli
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • siemię lniane do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki – jak zrobić?

  1. 1. Marchew obieramy. Botwinkę myjemy. marchew i buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, liście szatkujemy. Wszystkie warzywa przesmażamy kilka minut na patelni, aż zrobią się miękkie.
  2. 2. Fasolę gnieciemy na papkę.
  3. 3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, wszystko razem lekko podsmażamy.
  4. 4. W misce łączymy wystudzone przesmażone warzywa z ryżem, fasolą, przyprawami, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy obie mąki i wyrabiamy masę.
  5. 5. Kotlety obtaczamy w nasionach siemienia i smażymy na oliwie na małym gazie.

Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki – dodatkowe informacje

Kotlety z ryżu wegańskie doskonale smakują z letnią surówką lub młodymi ziemniaczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety szarpane
Następny przepis: Kotlety z bobu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode