Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki
Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek, pełen warsztatowych składników. Ta roślinna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych, nietuzinkowo łączy smak łagodnie ugotowanego ryżu z odrobiną botwinki, dodając do naszej diety cenne witaminy i minerały. To danie stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale jest również niskokaloryczne i nisko tłuszczowe, dzięki czemu idealnie wpasowuje się w dietę osób dbających o linię. Kotlety z ryżu wegańskie są łatwe do przygotowania oraz mogą być podane na obiad lub kolację, a nawet jako przekąska na imprezę lub piknik.
admin
Składniki:
- 3-4 botwinki z burakiem
- szklanka ugotowanego ryżu
- 2 marchewki
- 3 łyżki prażonej cebuli
- 1 puszka ugotowanej fasoli
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- siemię lniane do obtoczenia
- oliwa do smażenia
Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki – jak zrobić?
- 1. Marchew obieramy. Botwinkę myjemy. marchew i buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, liście szatkujemy. Wszystkie warzywa przesmażamy kilka minut na patelni, aż zrobią się miękkie.
- 2. Fasolę gnieciemy na papkę.
- 3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, wszystko razem lekko podsmażamy.
- 4. W misce łączymy wystudzone przesmażone warzywa z ryżem, fasolą, przyprawami, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy obie mąki i wyrabiamy masę.
- 5. Kotlety obtaczamy w nasionach siemienia i smażymy na oliwie na małym gazie.
Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki – dodatkowe informacje
Kotlety z ryżu wegańskie doskonale smakują z letnią surówką lub młodymi ziemniaczkami.