Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli. Ta popularna polska potrawa jest znana i uwielbiana przez wielu, ale tajnica jej smaku kryje się w procesie moczenia schabu w mleku. Egzotyczna nuta cebuli dodaje oryginalności i ożywia smak tradycyjnego schabowego. Po raz pierwszy zdradzimy tajniki przygotowania tej potrawy, .
admin
Zainspirowani kuchnią Magdy Gessler, przedstawiamy sposób, dzięki któremu schab zyska niepowtarzalną miękkość i delikatność. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, ile kotletów uzyskasz z jednego kilograma schabu i poznasz metody moczenia mięsa, które wydobędą z niego najlepsze smaki.
Składniki:
- 6 plastry schabu
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki mleka
- ulubiona przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- bułka tarta
- smalec do smażenia
Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli – jak zrobić?
- Kotlety Magdy Gessler są na cały talerz, u mnie w mniejszym wydaniu i z mniejszej porcji mięsa,doprawione po swojemu, trzeba pamiętać by mięso cienko rozbić i usunąć żyłki jeśli takowe posiada, unikniemy wtedy zwijania się kotletów na patelni.
Mięso pokroić w plastry na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron (ja przyprawiłam ulubioną przyprawą do wieprzowiny). - Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka, następnie układać na przemian mięso z cebulą w pojemniku lub miseczce, zalać mlekiem.
- Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki, u mnie stały całą noc, ale w zupełności wystarczą 3 godziny.
Wyjąć z zalewy, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku, bułce tartej. - Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Dzięki zalewie mleczno-cebulowej mięso kruszeje.
Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli – Dodatkowe Informacje
Kotlety powinny być smażone na smalcu, ale kto nie lubi można jak najbardziej smażyć na oleju.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety rybne z dodatkiem mięsa wieprzowego
Następny przepis: Kotlety schabowe po hawajsku