Kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością

Kotlet schabowy z kością to ulubiony daniem na wielu polskich stołach. Przepis, który prezentujemy, jest inspirowany kulinarnym mistrzostwem Magdy Gessler i dostarcza wyrazistych smaków i aromatów. Można powiedzieć, że to danie jest kwintesencją domowej, polskiej kuchni. Nasza propozycja to chrupiący na zewnątrz kotlet schabowy smażony, który w środku kryje soczysty, mięsny smak schabu z kością. To danie, które niezmiennie cieszy się popularnością nie tylko na niedzielnych obiadach. Przyrządzanie go nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. Chrupiąca skorupa, aromatyczne przyprawy i cudowny, mięsny smak – to wszystko czeka na Was w tym przepisie.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 1/2 litra zimnego mleka
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 2 jajka + bułka własnej roboty do obtoczenia
  • smalec do smażenia

Kotlet schabowy z kością – jak zrobić?

  1. Umyte mięso rozklepać wg upodobania, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny, po tym czasie zalać mlekiem i wstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
  2. Po wyjęciu osączyć ale nie wycierać, jeszcze raz delikatnie posypać solą i pieprzem, obtaczać w roztrzepanym jajku i w swojskiej prawdziwej bułce, smażyć tylko na smalcu, najpierw go rozgrzać, później znacznie płomień zmniejszyć, aby kotlety były ładnie rumiane.
  3. Smacznego.

Słowa kluczowe: kotlet schabowy przepis magdy gessler, schab z kością smażony, kotlety schabowe z kością, schab z kością przepis, schabowy z kością przepis, schabowy z kością, kotlet schabowy z kością, kotlet schabowy magdy gessler, schab z kością

Kotlet schabowy z kością – dodatkowe informacje

Jeśli lubimy grubszą panierkę wtedy panierujemy dwukrotnie, lub stosujemy na początku mąkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet po kijowsku
Następny przepis: Kotlet schabowy z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode