Kotlet po kijowsku
Kotlet po kijowsku to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich dań kuchni wschodniej, które przyciąga swoim bogactwem smaków. Tradycyjnie kojarzy się z kijowską restauracją „Kijow” i jest podstawowym daniem kuchni ukraińskiej. Mimo wydawałoby się skomplikowanej nazwy, przygotowanie tego przepisu w domu nie jest takie trudne. Kluczowym składnikiem jest świeża pierś z kurczaka, która jest delikatnie rozbijana, nadziewana masłem i ziołami, a następnie smażona do złota. Przygotujcie się na niezapomniane doznania kulinarne, eksplodujące w ustach przy każdym kęsie. Zarówno smakosze mięsa, jak i miłośnicy kuchni wschodniej, z pewnością pokochają ten przepis na kotlet po kijowsku.
admin
Składniki:
- 12 dag masła
- 4 filety z piersi kurczaka
- Sól, pieprz do smaku
- 25 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 8 łyżek tartej bułki
- Margaryna do smażenia lub inny tłuszcz
Kotlet po kijowsku – jak zrobić?
- Schłodź masło w zamrażalniku.
- Umyj i osusz filety z kurczaka, delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.
- Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki i obsmaż na łyżce masła.
- Pokrój pozostałe masło w słupki i włóż je, razem z pieczarkami, na rozbite filety.
- Zawiń kotlety, spiąć je wykałaczkami i wstaw na 10 minut do lodówki.
- Roztrzep jajka, dodaj 3 łyżki wody, dopraw solą i pieprzem.
- Kolejno zanurzaj kotlety w jajku, obtaczaj w bułce tartej.
- Smaż na złoto na gorącej margarynie przez 20 minut. Pierwsze 10 minut smaż bez przykrycia, następne 10 minut pod przykryciem.
Kotlet po kijowsku – dodatkowe informacje
Uwaga: radzę zachować ostrożność przy jedzeniu, bo masło które jest w kotletach, lubi pryskać.