Kotleciki ziemniaczane z groszkiem
Kotleciki ziemniaczane z groszkiem to prosty i sycący przepis, który łączy w sobie smak tradycyjnej polskiej kuchni z nutą oryginalności. Klasyczne kotlety ziemniaczane, znane i cenione za swój chrupkość i miękkość w jednym, są tu wzbogacone o dodatek zielonego groszku. Tworzy to nie tylko estetyczny kontrast, ale przede wszystkim wprowadza do potrawy dodatkową świeżość i urozmaicenie smaku. To idealne danie na obiad, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 200-300 gramów ugotowanych ziemniaków
- 0,5 puszki zielonego groszku
- mała cebula
- łyżeczka koperku
- 2 łyżki masła
- ostra papryka
- sól
- mąka kukurydziana
- 1 jajko
- olej do smażenia
Kotleciki ziemniaczane z groszkiem – jak zrobić?
- Ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem masła.
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub maśle.
- Do ziemniaków dodajemy pokrojony koper, cebulę, groszek, doprawiamy do smaku ostrą papryką i solą.
- Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
- Formujemy podłużne kotleciki.
- Panierujemy w mące kukurydzianej.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.
SMACZNEGO 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Kotleciki ziemniaczane z groszkiem
Delikatnie obracamy na patelni aby nam sie nie rozwaliły .
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowy przekładaniec
Następny przepis: Kotlet de volaille z serem i pieczarkami