Kotleciki z leśnych grzybów

Kotleciki z leśnych grzybów

W najbliższym przepisie zaproponujemy coś wyjątkowego – kultury z grzybów leśnych. To danie, które udowadnia, że prostota składników nie musi oznaczać braku wyrafinowania. Różnorodność smaków leśnych grzybów sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Kotlety z grzybów to danie, które idealnie wpasuje się w menu jesiennych obiadów. Ich miękka i lekko chrupiąca konsystencja to dodatkowy atut, który z pewnością docenią miłośnicy grzybów. Jeśli więc lubisz nowe i nieoczywiste propozycje na wykorzystanie darów natury, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i czerwone kozaki)
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Kotleciki z leśnych grzybów – jak zrobić?

  1. 1.

    Grzyby kozaki czerwone oczyścić, opłukać i pokroić. Zalać gorącą wodą i obgotować. Dokładnie odcedzić. Wystudzić.

  2. 2.

    Grzyby zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką. Wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

  3. 3.

    Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawać gorące.

Kotleciki z leśnych grzybów – dodatkowe informacje

Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce.Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki z ryżu i warzyw.
Następny przepis: Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode