Kotleciki wołowe z cukinią
Czy kiedykolwiek spróbowałeś wołowych kotlecików z cukinią? Jeśli nie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wołowe kotleciki to klasyczny dodatek do obiadu, który z pewnością doceni każdy miłośnik mięsa. W tym przepisie zaserwujemy je z niebanalnym dodatkiem – lekko grillowaną cukinią. Ten mało tradycyjny zestaw składników dodaje ciekawego, świeżego smaku każdemu kęsowi. Idealne do lekkiego lunchu, obiadu lub na weekendowy grill. Spróbuj tego przepisu na wyśmienite kotleciki wołowe z cukinią – smak, który zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoją rodzinę! Otóż to.
admin
Składniki:
- 700 g mielonej wołowiny
- jajko
- pół małej cukinii
- cebula
- sucha kajzerka
- łyżka śmietany
- 5 gałązek świeżej bazylii
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło do smażenia
- 250-300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu)
- łyżka mąki
Kotleciki wołowe z cukinią – jak zrobić?
- Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem.
- W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy.
- Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron.
- Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości bulionu, a następnie dodajemy do pozostałego bulionu.
- Podsmażone kotleciki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
Kotleciki wołowe z cukinią – dodatkowe informacje
Można pominąć ostatni krok i podawać kotleciki usmażone, bez sosu.