Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek

Zapraszam do wypróbowania przepisu na niezwykle smakowite i uroczo wyglądające koszyczki z chleba tostowego i pieczarek. To kreatywna propozycja na przekąskę, która urozmaici każde przyjęcie. Koszyczki są chrupiące, a ich farsz z pieczarek jest niesamowicie aromatyczny. Kluczem do sukcesu jest dokładne czyszczenie pieczarek – to podstawa, aby nasze danie nie tylko dobrze smakowało, ale było także zdrowe. Koszyczki z chleba tostowego to świeży pomysł na wykorzystanie tych popularnych produktów w niebanalny sposób. Zaskocz swoich gości i podaj im coś więcej niż tradycyjne kanapki. Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę przekąskę.

Składniki:

  • 25 dag grzybów pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 4 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • lubczyk suszony według uznania
  • 5 dag sera żółtego
  • 12 kromek chleba tostowego jasnego
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek – jak zrobić?

  1. -Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki płuczemy, odsączamy dokładnie z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i cebulę, przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy cały płyn i studzimy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy pieczarki z cebulą, starty ser, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i dokładnie mieszamy.
  2. -Foremkę do pieczenia muffinek smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Chleb tostowy za pomocą wałka do ciasta lekko rozwałkujmy. Następnie wkładamy go do formy formując koszyczki.
  3. -Następnie do koszyczków chlebowych wlewamy przygotowaną masę pieczarkową.
  4. -Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
  5. -Podajemy. Smacznego życzę.

Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi 12 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostki z manny z musem jeżynowym
Następny przepis: Koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode