Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie
Zapraszam do wypróbowania niezwykłego połączenia tradycyjnej polskiej kuchni z cytrusową świeżością – Kostki makowo pomarańczowej na biszkopcie. Ten unikalny deser harmonijnie łączy w sobie bogactwo smaku makowej masy z kruchym biszkoptem i cytrusową nutą pomarańczy. Pyszna kostka makowa sprawi, że prozaiczne popołudnie zamieni się w niezapomniane chwile pełne kulinarnej rozkoszy. Ten przepis zapewni nie tylko doskonałe doznania smakowe, ale również dostarczy energii na resztę dnia. Odkryj niezwykłą kompozycję smaków już dziś i skosztuj tej wykwintnej przekąski. Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie będzie idealna zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Sprawdź już teraz!
admin
Składniki:
- Forma: 20×25 cm
- Składniki ciasto:
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Papier do pieczenia
- 1 opakowanie gotowej masy makowej z bakaliami
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 budynie waniliowe
- ¾ l gęstego soku pomarańczowego
- 4 łyżki cukru
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Do dekoracji – cząstki pomarańczy.
Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie – jak zrobić?
- Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać olej, porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
- Masę makową wymieszać z galaretką, podgrzać by galaretka się rozpuściła. Przestudzoną wyłożyć na przestudzone ciasto, schłodzić.
- Na soku pomarańczowym z cukrem ugotować budynie, lekko przestudzone wylać na masę makową, wyrównać, rozłożyć skórkę pomarańczową, lekko wcisnąć w masę pomarańczową. Ponownie schłodzić.
Kostka makowa przed podaniem pokroić w większą kostkę, udekorować cząstkami pomarańczy.
Porady – Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie – dodatkowe informacje
1. Wierzch ciasta można udekorować zamiast skórki pomarańczowej polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kostka kokosowa czyli ambasador
Następny przepis: Kostka truskawkowa