Kostka kokosowa czyli ambasador

Kostka kokosowa czyli ambasador

Oto przepis na pyszną kostkę kokosową, znaną też jako ambasador. Jest to wyjątkowa wariacja na temat klasycznych ambasadorek, które zostały zrewolucjonizowane poprzez dodanie egzotycznego smaku kokosa. Słodki kokosowy smak entuzjastycznie łączy się z tradycyjnym ciastem, tworząc niesamowicie smaczne kąski. Ten przepis idealnie sprawdzi się jako propozycja na spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół, a także jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Pamiętaj, że próbując raz ambasadorki w tej wersji, na pewno będziesz do nich wracać.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 białka
  • 2 jajka, osobno białka i żółtka
  • 300 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 drewniany patyczek

Kostka kokosowa czyli ambasador – jak zrobić?

  1. Masło stopić i ostudzić. Wszystkie 5 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i dalej ubijać. Podczas ubijania dodawać pojedynczo żółtka.
  2. Blaszkę o wymiarach 25×37 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  3. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i na wolnych obrotach miksować. Do masy dodać też jogurt i cienką strużką wlać stopione masło. Delikatnie zmiksować. Wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.
  4. Ciasto po upieczeniu wyłożyć do góry nogami na suchą ściereczkę. Dzięki temu będzie bardziej płaskie. Po przestudzeniu ciasto kroimy w małe kwadraty.
  5. Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę gotujemy jeszcze z 5 minut. Odstawiamy, by lekko przestygła.
  6. Na blacie kuchennym rozłóż 2 papiery do pieczenia. Do miski wsyp wiórki kokosowe. Na patyczek nabijaj po kolei kwadraty ciasta i maczaj je w polewie, odczekaj chwilę aby nadmiar obciekł, a następnie obsyp wiórkami. Odkładaj na papier, by polewa zastygła.

Kostka kokosowa czyli ambasador – dodatkowe informacje

Kostki są najlepsze następnego dnia. Ja je wkładam do blaszanego pudełka i tak przechowuję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kostka Ferrero Rocher bez pieczenia
Następny przepis: Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode