Kostka ananasowa z galaretką

Kostka ananasowa z galaretką

Odkryj egzotyczny smak tropikalny z naszym przepisem na kostkę ananasową z galaretką. Ten słodki deser, obficie nasączony aromatem świeżego ananasa, jest idealnym dodatkiem do letniej zabawy na dworze lub eleganckiego spotkania w domu. Niemożliwe do oporu, ciasto ananasowe z galaretką jest prawdziwym smakołykiem, przynoszącym kawałek rajskiego ogrodu prosto na Twój stół. Błyszcząca warstwa galaretki, zrównoważona ananasowym nadzieniem, oferuje doskonałą równowagę smaków, która z pewnością zadowoli wszystkich miłośników owocowych deserów. Ciesz się nim jako łatwym, ale imponującym sposobem na zakończenie posiłku!

Składniki:

  • Forma: 23×35 cm
  • Ciasto biszkoptowe
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 4 duże łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka duża mąki ziemniaczanej
  • Sól do smaku
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 puszki ananasów
  • 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
  • 2 opakowania śmietany 30%(2×330 ml)
  • 2 duże łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta
  • 15 dag herbatników maślanych

Kostka ananasowa z galaretką – jak zrobić?

  1. Wykonanie: jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier, ubić jajka na puszystą i sztywną pianę, dodać gorącą wodę – ubijać 2-3 minuty. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Sok z ananasów odlać, zostawić ½ szklanki, pozostały uzupełnić gorącą wodą do niepełna 2 szklanek. Rozpuścić galaretki osobno w każdej szklance. Jedną galaretkę wylać do płaskiego naczynia, odstawić w chłodne miejsce by dobrze skrzepła. Drugą schłodzić. Krążki ananasa1) pokroić w drobną kostkę, osączyć nadmiar syropu.
  2. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodać tężejącą galaretkę, ubić masę.
  3. Schłodzony biszkopt nasączyć sokiem ananasowym. Na wierzch ułożyć warstwę masy śmietanowej, rozłożyć kostki ananasa, pokrojoną w kostkę galaretkę, wcisnąć w śmietanę, ułożyć znów warstwę białej masy, rozłożyć ananasa i galaretkę, przykryć pozostałą śmietaną. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Przycisnąć i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

1. Wierzch ciasta ananasowego z galaretką można polać lukrem zamiast cukru pudru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kostka alpejska
Następny przepis: Kostka Ferrero Rocher bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode