kostka alpejska

kostka alpejska

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak smakuje Alpy? Dziś chcemy Ci zaproponować coś specjalnego – kostkę alpejską z adwokatem. To ciasto, które w swojej warstwowej strukturze łączy smaki ajerkoniaku i bezy. Czy jest coś bardziej uwodzicielskiego, niż połączenie delikatnej bezy, intensywnego adwokatu i chrupiącego biszkoptu w jednym kęsie? Kostka alpejska to doskonała propozycja na eleganckie przyjęcie, ale również sprawdzi się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Zaskocz swoich gości niebanalnym smakiem tej ozdobnej, ale łatwej do przygotowania, słodkości. Czy jesteś gotowy na alpejską przygodę?

Składniki:

  • ciasto:

    5 jajek

    szklanka cukru

    mąka i 2 łyżki kakao = 1 szklanka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    4 łyżki oliwy

  • Krem:

    60-80 dkg małych bez (nie przerażić się, to jest cała reklamówka)

    1 kostka masła

    1 kostka margaryny

    1/2 litra ajerkoniaku

  • Warstwa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany kremówki

    2 śmietan-fiksy

    tabliczka gorzkiej czekolady

Kostka alpejska – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej masy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i też delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę (36×21) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 20-30 minut.
  2. 2.
    Krem:
    Masło z margaryną miksujemy na puszysty krem, stopniowo dodajemy ajerkoniak i miksujemy nadal. Bezy kruszymy (nie za drobno) i dodajemy do kremu. Krem wykładamy na ostudzony kakaowy biszkopt.
  3. 3.
    Wykończenie:
    Zimną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z 2 śmietanami fix i wykładamy na krem bezowy. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

Słowa kluczowe: kostka alpejska z adwokatem, ciasto z ajerkoniakiem i bezami

kostka alpejska – dodatkowe informacje

Krem kostki alpejskiej z adwokatem powinien być przygotowywany w dużej misce, aby łatwo go połączyć z dodatkiem bezów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kostka alpejska
Następny przepis: Kostka ananasowa z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode