kostka alpejska
Kostka Alpejska to fantastyczne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jego charakterystyczną cechą jest cudowne połączenie kremu, śmietany i delikatnych bezy. Często porównywane do Kostki Weneckiej ze względu na podobieństwo w wyglądzie oraz Kostki Hiszpańskiej dla podobieństwa składu. Nic jednak nie zmienia faktu, że Kostka Alpejska to ciasto zasługujące na własny, indywidualny rozdział w książce cukierniczych smaków. Znana i lubiana na staropolskich stołach, obecnie podbija serca nowych pokoleń. Wyśmienity smak bez i kremu zachwyci niejednego łasucha! Teraz Ty również możesz je zrobić samodzielnie w swojej kuchni.
admin
Składniki:
- ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Krem kajmakowo-bezowy:
- 180 g masła
- puszka masy kajmakowej
- 25 dkg bez
- Masa śmietanowa:
- 400 ml kremówki 36%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Kostka alpejska – jak zrobić?
-
1.
ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut. -
2.
Krem kajmakowo-bezowy:
Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać. -
3.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
xxx – dodatkowe informacje
W masie śmietanowej był w przepisie cukier, ja nie dodawałam, ponieważ masa kajmakowa jest bardzo słodka i moim zdaniem nie potrzeba już dodatkowego słodzenia. Żelatyna w masie również nie jest konieczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana
Następny przepis: kostka alpejska