kostka alpejska

kostka alpejska

Kostka Alpejska to fantastyczne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jego charakterystyczną cechą jest cudowne połączenie kremu, śmietany i delikatnych bezy. Często porównywane do Kostki Weneckiej ze względu na podobieństwo w wyglądzie oraz Kostki Hiszpańskiej dla podobieństwa składu. Nic jednak nie zmienia faktu, że Kostka Alpejska to ciasto zasługujące na własny, indywidualny rozdział w książce cukierniczych smaków. Znana i lubiana na staropolskich stołach, obecnie podbija serca nowych pokoleń. Wyśmienity smak bez i kremu zachwyci niejednego łasucha! Teraz Ty również możesz je zrobić samodzielnie w swojej kuchni.

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Krem kajmakowo-bezowy:
  • 180 g masła
  • puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg bez
  • Masa śmietanowa:
  • 400 ml kremówki 36%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Kostka alpejska – jak zrobić?

  1. 1.
    ciasto biszkoptowe:

    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
  2. 2.
    Krem kajmakowo-bezowy:

    Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
  3. 3.
    Masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.

xxx – dodatkowe informacje

W masie śmietanowej był w przepisie cukier, ja nie dodawałam, ponieważ masa kajmakowa jest bardzo słodka i moim zdaniem nie potrzeba już dodatkowego słodzenia. Żelatyna w masie również nie jest konieczna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Korzenny Sernik z dynią – proteinowy – dieta Dukana
Następny przepis: kostka alpejska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode