Korzenne śledzie z bakaliami i rumem
Korzenne śledzie z bakaliami i rumem to połączenie tradycyjnych smaków polskiej kuchni z nutą egzotyki. Ten pikantno-słodki przepis na śledzie łączy w sobie idealnie wilgotne mięso ryby, aromatyczne przyprawy i słodkość suszonych owoców, uzupełnione o mocny akcent rumu. To danie, które będzie smakować nie tylko tradycjonalistom, ale i tym, którzy chcą odkryć nowe oblicza polskiej kuchni świątecznej. Doskonałe na wiglię czy inną uroczystą kolację. Idealnie komponują się z pieczywem czy ziemniakami. Głównym składnikiem są tu oczywiście śledzie, a korzenna nutka doda im wyjątkowego charakteru. Smak podkreślają rodzynki, które idealnie łączą się z rybą i korzeniami.
admin
Składniki:
- 5 płatów filetów śledziowych
- 8 suszonych śliwek bez pestek
- 4 suszone morele
- 2 suszone figi
- 3-4 łyżki dobrego przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
- 2 łyżki octu winnego białego
- duża łyżka płynnego miodu (lekko zaokrąglona)
- łyżka dobrego rumu
- 150 ml letniej, przegotowanej wody
- 5 łyżek oleju
- 2 cebule szalotki (lub 1 duża cebula)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe
- 1/2 gwiazdki anyżu
- po szczypcie chilli i mielonego imbiru
- świeżo mielony, czarny pieprz
Korzenne śledzie z bakaliami i rumem – jak zrobić?
- Filety śledziowe moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Następnie dokładnie je odsączamy (np. na sitku, a potem na ręczniku papierowym) i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki, przekładamy do miski.
-
Ziele angielskie i 1/2 gwiazdki anyżu rozgniatamy w moździerzu na proszek, łączymy z pozostałymi przyprawami, tj. cynamonem, chilli, imbirem i czarnym pieprzem.
Cebulki obieramy, kroimy w cienkie piórka.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Suszone owoce – śliwki, morele i figi dokładnie płuczemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w kosteczkę). Pokrojone owoce dodajemy do cebuli, mieszamy.
W ok. 150 ml wody rozpuszczamy miód, a następnie łączymy z przecierem pomidorowym. Przygotowaną mieszankę wlewamy do składników na patelnię i dokładnie łączymy.
Całość przyprawiamy korzenną mieszanką, liśćmi laurowymi, rumem i octem, dusimy razem pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, studzimy. - Śledzie w misce zalewamy przygotowanym sosem korzenno-bakaliowym, dokładnie mieszamy. Miskę ze śledziami szczelnie owijamy folią spożywczą (2-3 razy) i wstawiamy do lodówki na całą noc (a najlepiej 1-2 doby).
Podajemy z ciemnym pieczywem.
Korzenne śledzie z bakaliami i rumem – dodatkowe informacje
1) Rum można zastąpić koniakiem albo w ogóle pominąć go w przepisie.
2) Figi można zastąpić rodzynkami (ok. 2 łyżki).