Korzenne babeczki

Korzenne babeczki

Korzenne babeczki to smakowity pomysł, którym możemy urozmaicić nasze codzienne wypieki. Znane także jako muffinki korzenne, te maleńkie ciasteczka, o wyraźnym, korzennym aromacie, z pewnością przyciągną sympatię zarówno miłośników słodkości, jak i miłośników inteńsywnych, oryginalnych smaków. Przygotowując te babeczki, do ciasta dodajemy różne przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Ten mix zapachów sprawia, że korzenne babeczki są idealne nie tylko na co dzień, ale też na różne okoliczności, takie jak Święta Bożego Narodzenia. Niezależnie od okazji, na pewno cieszą się one dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 jajko

Korzenne babeczki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche łączymy w jednej misce, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. Składniki płynne łączymy w drugiej misce, czyli miód, mleko, olej oraz jajko. Po połączeniu składników mokrych, wlewamy je do suchych i mieszamy wszystko razem łyżką.

  2. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, napełniając ją do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.

Korzenne babeczki – dodatkowe informacje

Przed podaniem można polać lukrem bądź czekoladą – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pokryć wierzch wystudzonych babeczek i posypać cukrowymi dekoracjami. Zostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia polewy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Korpusy babeczek
Następny przepis: Korzenna przyprawa do piernika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode