Kopytka żytnie

Kopytka żytnie

Kopytka żytnie to propozycja dla wszystkich miłośników klasycznej polskiej kuchni, którzy poszukują nowych smaków. Czy kiedykolwiek próbowaliście je zrobić z mąki żytniej? To doskonały pomysł na zmianę i odświeżenie tego tradycyjnego dania. Kopytka z mąki żytniej, oprócz swojego niepowtarzalnego smaku, są także zdrowszą alternatywą dla tych gotowanych z białej mąki. Idealnie nadają się na lunch, kolację, a nawet na imprezę z przyjaciółmi. Wystarczy kilka dodatkowych składników, aby stworzyć prawdziwą kulinarną ucztę. Co powiecie na odmienione, ale równie pyszne kopytka? Spróbujcie sami!

Składniki:

  • około 1 kg gotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka żytnia chlebowa
  • masło i bułka tarta

Kopytka żytnie – jak zrobić?

  1. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy z wierzchu. Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się nieznacznie kleić). Od razu odrywać po kawałku ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować długie, cienkie wałeczki. Odkrawać kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z ok 1 płaską łyżką soli. Kopytka gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia na niedużym ogniu.
  2. Można, tak jak ja, wrzucić partię ugotowanych kopytek na patelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty.

Kopytka żytnie – dodatkowe informacje

Pamiętajcie, że ciasto na kopytka z mąki żytniej nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka ze szpinakiem
Następny przepis: Kora makowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode