Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem to niezwykle smaczne i pożywne danie, które z powodzeniem możemy podać na obiad lub kolację. Kopytka stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych klusek czy też makaronów, a szpinak dodaje im wyjątkowej głębi smaku. Szpinak jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy – korzystnie wpływa na nasz organizm dzięki dużej zawartości żelaza. Kopytka ze szpinakiem smakują wyśmienicie zarówno samodzielnie, czy w towarzystwie sosów, jak i serwowane z mięsem czy warzywami. Właściwie dobrany dodatek sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej sycące i aromatyczne.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków osolonych, najlepiej gotowanych dzień wcześniej
  • 1 jajko
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • 200 g mrożonego szpinaku

Kopytka ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki zmielić w maszynce lub ugnieść przez praskę.
  2. Szpinak rozmrozić.
  3. Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
  4. Szpinak wrzucić na patelnię i wlać do niego rosołek, wymieszać i dusić, aż cała woda wyparuje ze szpinaku. Zostawić do wystygnięcia.
  5. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajko i mąkę. Zagnieść składniki.
  6. Przygotowane ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość do około 0,5 cm i wykrawać niedużym wykrawaczem do ciastek.
  7. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać wykrojone kopytka do wrzątku. Gdy kopytka wypłyną na wierzch, wyciągać z wody.
  8. Podawać ciepłe z sosem.

Słowa kluczowe: kopytka ze szpinakiem, z czym podawać

xxxx – dodatkowe informacje

Ilość dodanej mąki zależy od tego jaką konsystencję mają ziemniaki (od kleistości-czyli zawartości skrobi).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka ze skwarkami
Następny przepis: Kopytka żytnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode