Kora makowa

Kora makowa

Wielbiciele makowych wypieków na pewno pokochają ten przepis na niezwykłe ciasto kora makowa. Jest to wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej strukturze przypominającej korę drzewa. Nietuzinkowe, zdobione wzorem przypominającym prawdziwą korę dębu, z pewnością zrobi wrażenie na każdym miłośniku domowych wypieków. Dla fanów wyraźnego, makowego smaku jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Kora makowa to połączenie tradycyjnych składników i nowatorskiego wykonania, które zaskoczy niejednego smakosza. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentuje, co czyni je idealnym wyborem na różnego rodzaju uroczystości.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 150g drobnego cukru
  • 200g mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Kora:
  • 400g maku
  • 400g drobnego cukru
  • 400g białek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Krem budyniowy:
  • 500ml mleka
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250g masła
  • lub
  • Krem na jajkach:
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • Polewa:
  • 125g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Kora makowa – jak zrobić?

  1. 1. Prostokątną formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

    Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, po czym białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przelać do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut. Całkowicie wystudzić (najlepiej całą noc).

  2. 2. Przygotować korę: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i, podobnie jak przy biszkopcie, ubijać do uzyskania błyszczącej, sztywnej masy. Dodać mak i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do formy i piec przez około 30-40 minut. Wystudzić.

  3. 3. Jeśli przygotowujemy krem budyniowy to: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Rozprowadzić ją odlanym mlekiem, a następnie dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gotową masę przelać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przykryć go folią spożywczą tak, aby ta dotykała jego powierzchni i całkowicie wystudzić. Zapobiegnie to powstaniu „kożucha” na budyniu. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i dobrze miksować po każdej dokładce, aby budyń połączył się z masłem.

  4. 4. Jeśli zdecydowaliście się na krem na jajkach, to: jajka z cukrem ubić na parze na jasną i puszystą masę. Powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Mało utrzeć na puch i stopniowo dodawać masę jajeczną. I gotowe.

  5. 5. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, kora makowa, 1/2 kremu, biszkopt.

  6. 6. Przygotować polewę: masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i zostawić do zastygnięcia.

Kora makowa – dodatkowe informacje

Pamiętajcie, że jajka muszą być dokładnie umyte i sparzone przed rozpoczęciem pracy. Ja zawsze robię to w ten sposób: do garnuszka nalewam wrzącej wody, po czym na sitku zanurzam w niej umyte jajka (muszę się całe zanurzyć) i czekam 10 sekund, następnie wyjmuję je i osuszam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka żytnie
Następny przepis: koreczki imprezowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode