Kopytka z serem białym

Kopytka z serem białym

Kopytka z serem białym to pyszna odmiana tego tradycyjnego polskiego dania. Dodatek sera białego, znanego też jako twarożek, nadaje im kremowej, aksamitnej konsystencji i subtelnie słodkiego smaku. Dla wielu kopytka serowe stanowią swoisty most pomiędzy kuchnią domową a nowoczesną, czerpiąc z obu tych źródeł największe atuty. To doskonałe danie na obiad czy kolację, zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Właśnie dla nich prezentujemy prosty i szybki przepis na niezwykle smaczne kopytka z serem białym.

Składniki:

  • 60 dag sera białego lub tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • mąki ile zabierze, ok. 2 szklanek
  • cukier waniliowy
  • cynamon do posypania
  • masło z bułką tartą- do polania
  • cukier do smaku

Kopytka z serem białym – jak zrobić?

  1. Ser biały
    1.
    Ser rozgniatamy praską, widelcem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  2. Wyrobione serowe ciasto
    2.
    Dodajemy jajka, cukier waniliowy. Wyrabiamy na gładką, nie za twardą masę.
  3. pokrojone kopytka serowe
    3.
    Na stolnicy posypanej mąką z ciasta formujemy wałek o śr. ok. 3 cm. kroimy w ukośne kawałki.
  4. gotowanie kopytek serowych
    4.
    Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, na niewielkim ogniu.
  5. kopytka z serem
    5.
    Łyżką cedzakową rozdzielamy porcję kopytek na talerze. Stapiamy lekko masło z bułeczką. Polewamy nim kopytka, posypujemy cukrem z cynamonem.
  6. kopytka z serem
    6.
    Leniwe pierogi- wersja II:

    Składniki te same plus 3 dag masła, tylko sposób wykonania inny.
    Masło ucieramy z żółtkami, a z białek ubijamy pianę. Do roztartego sera białego dodajemy masło z żółtkami, mąkę i łączymy z pianą. Ugniatamy i dalej postępujemy, jak w przepisie wyżej.

  7. kopytka z serem
    7.
    Smacznego życzę:)

Kopytka z serem białym – dodatkowe informacje

Ciasto z serem białym do kopytek możemy szybko zagnieść. Kopytka gotujemy krótko, tylko do momentu gdy pierwszy raz wyjdą na powierzchnię po zagotowaniu. Wtedy są one miękkie oraz delikatne w konsystencji. Danie możemy również odgrzewać na masełku. Knedle z kopytek możemy także zamrażać, aby zachowali swoją świeżość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka ruskie
Następny przepis: Kopytka z bułką tartą na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode