Kopytka z serem białym
Kopytka z serem białym to pyszna odmiana tego tradycyjnego polskiego dania. Dodatek sera białego, znanego też jako twarożek, nadaje im kremowej, aksamitnej konsystencji i subtelnie słodkiego smaku. Dla wielu kopytka serowe stanowią swoisty most pomiędzy kuchnią domową a nowoczesną, czerpiąc z obu tych źródeł największe atuty. To doskonałe danie na obiad czy kolację, zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Właśnie dla nich prezentujemy prosty i szybki przepis na niezwykle smaczne kopytka z serem białym.
admin
Składniki:
- 60 dag sera białego lub tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1 żółtko
- mąki ile zabierze, ok. 2 szklanek
- cukier waniliowy
- cynamon do posypania
- masło z bułką tartą- do polania
- cukier do smaku
Kopytka z serem białym – jak zrobić?
-
1.
Ser rozgniatamy praską, widelcem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. -
2.
Dodajemy jajka, cukier waniliowy. Wyrabiamy na gładką, nie za twardą masę. -
3.
Na stolnicy posypanej mąką z ciasta formujemy wałek o śr. ok. 3 cm. kroimy w ukośne kawałki. -
4.
Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, na niewielkim ogniu. -
5.
Łyżką cedzakową rozdzielamy porcję kopytek na talerze. Stapiamy lekko masło z bułeczką. Polewamy nim kopytka, posypujemy cukrem z cynamonem. -
6.
Leniwe pierogi- wersja II:Składniki te same plus 3 dag masła, tylko sposób wykonania inny.
Masło ucieramy z żółtkami, a z białek ubijamy pianę. Do roztartego sera białego dodajemy masło z żółtkami, mąkę i łączymy z pianą. Ugniatamy i dalej postępujemy, jak w przepisie wyżej. -
7.
Smacznego życzę:)
Kopytka z serem białym – dodatkowe informacje
Ciasto z serem białym do kopytek możemy szybko zagnieść. Kopytka gotujemy krótko, tylko do momentu gdy pierwszy raz wyjdą na powierzchnię po zagotowaniu. Wtedy są one miękkie oraz delikatne w konsystencji. Danie możemy również odgrzewać na masełku. Knedle z kopytek możemy także zamrażać, aby zachowali swoją świeżość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kopytka ruskie
Następny przepis: Kopytka z bułką tartą na słodko