Kopytka z bułką tartą na słodko

Kopytka z bułką tartą na słodko

Zapraszamy do odkrycia egzotycznego połączenia smaków w naszym przepisie na kopytka z bułką tartą na słodko. Kombinacja klasycznych kopytek, które stanowią dumę polskiego stołu, ze słodkością podsmażanej bułki tartej, stanowi gratkę dla każdej łasuchy. Dodatkowo, smażona bułka tarta dodaje kuszącego aromatu i chrupkości. Kopytka w bułce tartej są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad, jak i na nietuzinkowy deser. Zasmażka z bułki tartej nadaje potrawie niespotykanej wytrawności. Z naszym przepisem po raz kolejny udowadniamy, że kuchnia polska potrafi zaskoczyć równie dobrze jak te egzotyczne.

Składniki:

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Półtora szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • DODATKOWO: pół kostki masła, bułka tarta, cukier

Kopytka z bułką tartą na słodko – jak zrobić?

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kiedy wystygną, przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli nam się klei, podsypujemy odrobinę mąki.
  2. Następnie ciasto podzielić na 3 równe porcje i robimy z nich wałeczki.
  3. Kroimy ukośnie na małe porcje.
  4. Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę, po wypłynięciu na wierzch gotować 2-3 min.
  5. Roztopić masło, dodać bułkę tartą, podsmażać 5 min.
  6. Polać kopytka, posypać cukrem według uznania. Można kopytka podsmażyć w bułce, będą smaczniejsze.

xxxx – dodatkowe informacje

Kopytka z bułką tartą na słodko można podawać z sosem grzybowym lub gulaszem.

Słowa kluczowe: jak podsmażyć bułkę tartą, kopytka w bułce tartej, smażona bułka tarta, kopytka z bułką tartą, zasmażka z bułki tartej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka z serem białym
Następny przepis: Kopytka z bobu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode