Kopytka z bułką tartą na słodko
Zapraszamy do odkrycia egzotycznego połączenia smaków w naszym przepisie na kopytka z bułką tartą na słodko. Kombinacja klasycznych kopytek, które stanowią dumę polskiego stołu, ze słodkością podsmażanej bułki tartej, stanowi gratkę dla każdej łasuchy. Dodatkowo, smażona bułka tarta dodaje kuszącego aromatu i chrupkości. Kopytka w bułce tartej są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad, jak i na nietuzinkowy deser. Zasmażka z bułki tartej nadaje potrawie niespotykanej wytrawności. Z naszym przepisem po raz kolejny udowadniamy, że kuchnia polska potrafi zaskoczyć równie dobrze jak te egzotyczne.
admin
Składniki:
- Ziemniaki – 1 kg
- Półtora szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- DODATKOWO: pół kostki masła, bułka tarta, cukier
Kopytka z bułką tartą na słodko – jak zrobić?
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kiedy wystygną, przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli nam się klei, podsypujemy odrobinę mąki.
- Następnie ciasto podzielić na 3 równe porcje i robimy z nich wałeczki.
- Kroimy ukośnie na małe porcje.
- Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę, po wypłynięciu na wierzch gotować 2-3 min.
- Roztopić masło, dodać bułkę tartą, podsmażać 5 min.
- Polać kopytka, posypać cukrem według uznania. Można kopytka podsmażyć w bułce, będą smaczniejsze.
xxxx – dodatkowe informacje
Kopytka z bułką tartą na słodko można podawać z sosem grzybowym lub gulaszem.
Słowa kluczowe: jak podsmażyć bułkę tartą, kopytka w bułce tartej, smażona bułka tarta, kopytka z bułką tartą, zasmażka z bułki tartej