Koperty z ciasta francuskiego z gruszką
Koperty z ciasta francuskiego z gruszką to doskonała propozycja na eleganckie, słodkie przekąski. Ten delikatny deser to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i słodko-owocowego nadzienia z gruszek. Ciastka francuskie z gruszkami to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie szybkie i efektowne wypieki. To także świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciasto francuskie z gruszkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, a jednocześnie elegancki deser na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 10 porcji:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 30 dag
- 5 średnich gruszek
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki dowolnego dżemu
- Cukier trzcinowy do posypania ciasta
Koperty z ciasta francuskiego z gruszką – jak zrobić?
- Wykonanie: ciasto rozwinąć, odciąć 4 wąskie paski wzdłuż dłuższego boku. Pozostałe ciasto pociąć na 10 kawałków.
- Na środku każdego kawałka ułożyć małą porcję dżemu.
- Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę pociąć na paski tak, by połówki były spójne.
- Ułożyć paski gruszki na dżemie, tworząc kopertę. Skleić rogi koperty.
- Na każdej kopercie ułożyć po 3 wąskie paski, docisnąć do ciasta.
- Jajko rozkłócić, każdą kopertę posmarować jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć koperty.
- Piekarnik nagrzać wcześniej do temperatury 200 stopni, wstawić blachę z kopertami, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec na dobrze rumiany kolor przez około 25 minut.
Koperty z ciasta francuskiego z gruszką – dodatkowe informacje
1. Gruszki można polać również płynnym miodem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kopiec kreta
Następny przepis: Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem