Konfitura z pomarańczy
Zapraszamy do odkrycia kuszących smaków domowej konfitury z pomarańczy. Jest to przepis, który zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych dżemów, jak i tych, którzy przy swoim porannym toście lub bułce cenią odrobinę cytrusowego pikanterii. Właśnie dla nich stworzyliśmy tę słodko-kwaśną kompozycję, która swoim smakiem przypomina słoneczne południe, a dodatkowo jest niewiarygodnie łatwa do zrobienia. Składniki, z których ją przyrządzimy, to oczywiście dojrzałe pomarańcze, cukier i trochę wody. Zainspiruj się i odkryj magię pomarańczowej konfitury.
admin
Składniki:
- 1 kilogram pomarańczy
- 3 szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 1 cytryna
Konfitura z pomarańczy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie z jednej pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
- Następnie pomarańcze dokładnie obieramy ze skórki i z białych części, usuwamy również pestki i kroimy w większą kostkę.
- W garnku zagotowujemy wodę z dwoma szklankami cukru. Do gorącego syropu wrzucamy pokrojone pomarańcze i gotujemy 10 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do kolejnego dnia.
- Do pomarańczy wsypujemy pozostałą szklankę cukru i gotujemy około 30 minut. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejny dzień.
- W kolejnym dniu do pomarańczy wrzucamy skórki smażymy cały czas mieszając aż będzie gęsta i szklista, ja smażyłam na niewielkim ogniu około 30 minut.
- Gotową i gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Zakręcamy i gotowe.
Konfitura z pomarańczy – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki o pojemności około 120 ml. Pomarańcze należy dokładnie obrać z białych skórek, inaczej konfitura będzie gorzka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z płatków róży
Następny przepis: Konfitura z porzeczek i żurawiny