Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

Zanurz się w romantyczny i urzekający smak konfitury z płatków róży. Ten niezwykły dżem z płatków róży przepis to propozycja dla tych, którzy chcą odkryć nowe smaki. Delikatność róży połączona z słodkim syropem tworzy idealną kompozycję na każde poranne śniadanie czy podwieczorek. Ten unikalny przepis został stworzony dla prawdziwych estetów i wielbicieli flory. Nie potrzebujesz wiele składników – wystarczą płatki dzikiej róży, woda, cukier, a doświadczenie zamieni się w niezapomniane doznania kulinarne. Konfitura z płatków dzikiej róży to prawdziwa dawka aromatycznej ekstrawagancji.

Składniki:

  • płatki dzikiej róży
  • cukier kryształ
  • sok z 1/2 cytryny

Konfitura z płatków róży – jak zrobić?

  1. Płatki róży z cukrem
    Przebrać, oczyścić i ugnieść płatki róży.
  2. Do ugniecionych płatków dodać taką samą ilość cukru.
  3. Wsypać płatki i cukier do makutry.
  4. Zalać sokiem z cytryny.
  5. Ucierać aż powstanie jednolita masa.
  6. Przełożyć do słoika.
  7. Przechowywać w lodówce.

Konfitura z płatków róży – dodatkowe informacje

Białe końcówki płatków są gorzkie, można je obciąć. W zeszłym roku tak zrobiłam, w tym nie. Cierpka i gorzkawa konfitura nie jest mdła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z rabarbaru
Następny przepis: Konfitura z pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode