Konfitura z płatków róży
Zanurz się w romantyczny i urzekający smak konfitury z płatków róży. Ten niezwykły dżem z płatków róży przepis to propozycja dla tych, którzy chcą odkryć nowe smaki. Delikatność róży połączona z słodkim syropem tworzy idealną kompozycję na każde poranne śniadanie czy podwieczorek. Ten unikalny przepis został stworzony dla prawdziwych estetów i wielbicieli flory. Nie potrzebujesz wiele składników – wystarczą płatki dzikiej róży, woda, cukier, a doświadczenie zamieni się w niezapomniane doznania kulinarne. Konfitura z płatków dzikiej róży to prawdziwa dawka aromatycznej ekstrawagancji.
admin
Składniki:
- płatki dzikiej róży
- cukier kryształ
- sok z 1/2 cytryny
Konfitura z płatków róży – jak zrobić?
-
Przebrać, oczyścić i ugnieść płatki róży. - Do ugniecionych płatków dodać taką samą ilość cukru.
- Wsypać płatki i cukier do makutry.
- Zalać sokiem z cytryny.
- Ucierać aż powstanie jednolita masa.
- Przełożyć do słoika.
- Przechowywać w lodówce.
Konfitura z płatków róży – dodatkowe informacje
Białe końcówki płatków są gorzkie, można je obciąć. W zeszłym roku tak zrobiłam, w tym nie. Cierpka i gorzkawa konfitura nie jest mdła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z rabarbaru
Następny przepis: Konfitura z pomarańczy